Este posibil ca obiectele interstelare să fi stat la baza formării planetelor din sistemele solare precum al nostru. Această presupunere ar putea rezolva o problemă cheie a teoriilor formării planetelor.
În anul 2017, cercetătorii au observat pentru prima dată un obiect care provenea dintr-un alt sistem solar și care traversa sistemul nostru. Ei au numit obiectul „Oumuamua”, iar opinia generală este aceea că roca a fost un fel de asteroid sau cometă ejectată din sistemul său stelar gazdă. Un al doilea obiect interstelar, cometa Borisov, a fost observată în anul 2019. Detectarea lui Oumuamua și Borisov sugerează faptul că există multe obiecte interstelare care călătoresc în jurul galaxiei noastre.
Acest lucru indică faptul că astfel de obiecte ar putea juca un rol în formarea sistemelor solare. Viteza mică a stelelor tinere în raport cu vecinii lor, împreună cu efectul de frânare al prafului și gazului care le înconjoară, ar putea face ca aceste obiecte să ajungă să orbiteze în jurul unei stele și nu să treacă pur și simplu prin sistemul solar precum „Oumuamua” și Borisov”.
Amaya Moro-Martín și Colin Norman din cadrul Space Telescope Science Institute din Baltimore, Maryland, au modelat acest proces pentru a estima numărul de obiecte care ar putea fi prinse de o stea tânără medie. Ei sugerează că, într-o perioadă de circa 10 milioane de ani, vor fi capturate 600 de miliarde de obiecte cu diametre de aproximativ 1 metru, 200 de milioane de obiecte cu diametre de 10 metri, 60.000 de obiecte cu diametre de 100 de metri și 20 de obiecte cu diametre de 1 kilometru.
„Am fost surprinși de faptul că aceste cifre au fost destul de mari. Totuși, rezultatul este foarte incert, deoarece nu avem informații legate de cantitatea de material din acea zonă”, a declarat Moro-Martín.
Cifrele sugerează faptul că obiectele interstelare ar putea sta la baza formării planetelor. Cercetătorii speculează că planetele se formează prin acumularea de materie, obținută fie prin acumularea de obiecte mici, asemănătoare semințelor, cunoscute sub numele de pietricele, fie prin ciocnirea unor corpuri asemănătoare asteroizilor, cunoscute sub numele de planetezimale. Totuși, modul în care planetele trec de la un disc de praf la aceste obiecte mai mari este o problemă deschisă, cunoscută sub numele de metre-size barrier.
„Atunci când particulele de praf devin mai mari, ciocnirile lor sunt mai energice. Atunci când se ciocnesc, în loc să se conglomereze, ele se împrăștie”, a declarat Moro-Martín.
Obiectele interstelare ar putea permite acestui material să se condenseze. „Aceste corpuri mai mari acționează eficient ca niște nuclee de condensare”, a declarat Michele Bannister din cadrul Universității Canterbury din Christchurch, Noua Zeelandă, care nu a fost implicată în noua analiză.
„Acest lucru ar putea indica faptul că însăși existența noastră este datorată materialului venit de la o altă stea. Este posibil ca formarea Pământului să fi fost declanșată de un obiect interstelar aflat, pe discul protoplanetar al Soarelui. Obiectul ar putea reprezenta doar o mică parte din volumul planetei noastre și aproape sigur nu ar putea fi detectabil în prezent. Cu toate acestea, unele dintre aceste obiecte ar putea rămâne în limitele exterioare ale sistemului nostru solar, poate în centura Kuiper sau în norul Oort, aflat dincolo de Neptun. Totuși, identificarea unuia ar fi destul de dificilă”, a declarat Alan Fitzsimmons din cadrul Universității Queen’s Belfast din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.