Acasă Planeta Pământ TICURILE NERVOASE ALE ELEFANȚILOR DIN FACILITĂȚILE TURISTICE THAILANDEZE

TICURILE NERVOASE ALE ELEFANȚILOR DIN FACILITĂȚILE TURISTICE THAILANDEZE

53
0
(c) aphotostory/Getty Images

Peste jumătate din populația de elefanți din numeroase facilități turistice thailandeze prezintă ticuri nervoase care pot reflecta anxietatea, frustrarea sau plictiseala.

Implicarea oamenilor de știință în industria turismului cu elefanți a condus la îmbunătățirea bunăstării acestora. Totuși, mulți elefanți thailandezi captivi încă dezvoltă comportamente repetitive, denumite stereotipii, care sunt similare cu ticurile nervoase.

Pakkanut Bansiddhi și colegii acesteia din cadrul Universității Chiang Mai din Thailanda au observat comportamentul a 283 de elefanți indieni (Elephas maximus indicus) din 20 de facilități turistice, aflate în provincia Chiang Mai din Thailanda. În cadrul acestora, elefanții erau folosiți pentru plimbări sau spectacole.

Echipa a constatat faptul că 57% dintre acești elefanți au prezentat comportamente repetitive, precum legănarea dintr-o parte în alta, datul din cap sau efectuarea de mișcări inutile ale membrelor, cel puțin o dată la 15 minute. „Acesta ar putea fi modul lor de a face față situațiilor stresante, precum separarea de membrii familiei și legarea lor în lanțuri, sau chiar de a face față plictiselii”, a declarat Bansiddhi.

În medie, elefanții au făcut aceste lucruri de aproximativ șase ori în acea perioadă. Cea mai mare prevalență a fost în cazul elefanților cu vârsta cuprinsă între 4 și 10 ani. Cei cu vârste mai mici de 3 ani și mai mari de 50 de ani au prezentat o probabilitate de manifestare a acestor comportamente mai redusă. Bansiddhi a declarat faptul că acest lucru este mai mult sau mai puțin în concordanță cu statisticile pe care echipa ei le-a determinat în urma interviurilor directe cu 181 de manipulatori de elefanți.

„Sunt surprins de faptul că cifrele nu sunt mai mari decât atât. Majoritatea elefanților captivi prezintă stereotipii locomotorii”, a declarat Andrew McLean din cadrul fundației Human Elephant Learning Programs din Australia.

În general, manipulatorii de elefanți separă tinerii elefanți de mamele lor la vârsta de 3 sau 4 ani. Înainte de separare, elefanții ar putea experimenta un nivel de stres relativ scăzut. Totuși, după separare, ticurile lor ar putea reflecta nivelul lor de anxietate cu privire la noua lor situație. Este posibil ca elefanții mai în vârstă să fi învățat să facă față mai bine stresului din mediul lor”, a declarat Bansiddhi.

Totuși, McLean este de părere că elefanții mai în vârstă au ajuns într-o stare denumită neputință învățată, în care animalele renunță să mai facă față stresului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.