Acasă IA și VR GOOGLE A ANULAT CONTROVERSATUL PROIECT DE PARTAJARE A DATELOR CU NHS

GOOGLE A ANULAT CONTROVERSATUL PROIECT DE PARTAJARE A DATELOR CU NHS

53
0
(c) Sam Stephenson / Alamy Stock Photo

Compania Google a luat în calcul anularea controversatei sale aplicații Streams, care a analizat informațiile despre înregistrările medicale și a avut ca scop îmbunătățirea monitorizării semnelor esențiale și a altor teste pentru îmbunătățirea îngrijirii.

În februarie 2016, filiala de inteligență artificială a companiei tehnologice, DeepMind, a anunțat pentru prima dată că lucrează cu Serviciul Național de Sănătate (NHS) pentru a analiza datele pacienților. Compania intenționa să combine învățarea automată cu datele medicale globale, pentru a dezvolta modele care ar putea prezice sau diagnostica leziuni renale acute.

O investigație mai amănunțită din acel an a arătat că unul dintre aceste acorduri de partajare a datelor cu Royal Free London NHS Foundation Trust ar oferi companiei DeepMind acces la date despre 1,6 milioane de persoane, inclusiv informații sensibile, de exemplu, dacă au fost diagnosticați cu HIV, depresie sau au avut vreodată un avort. Ulterior, s-a constatat că acest acord nu a respectat legile privind protecția datelor.

În noiembrie 2018 s-a anunțat că Streams își va muta activitatea în cadrul Google Health, un departament al Google care a supervizat toate proiectele medicale, iar trusturile NHS au semnat noi acorduri cu Google în anul următor. Google își închide acum departamentul dedicat de sănătate și mută personalul care lucrează la proiectele sale în alte domenii ale afacerii.

Un purtător de cuvânt al companiei Google susține că Imperial College Healthcare NHS Trust a încetat să mai folosească Streams în data de 31 iulie 2021, dar clinicile din cadrul Royal Free London NHS Trust vor continua să-l folosească în viitorul apropiat. Contractele semnate de trusturile Google și NHS impun ca datele să fie șterse în termen de șase luni de la încheierea parteneriatelor.

Somerset NHS Foundation Trust a confirmat că a rulat și un scurt pilot cu Streams, dar că la sfârșitul procesului nu a fost adoptat definitiv și toate datele au fost șterse.

„NHS se bazează pe furnizori de încredere, dar companiile care merg mai departe după încetarea contractelor creează probleme moștenite de NHS. Google ar trebui să recunoască decizia, să șteargă datele și să afle că experimentarea pacienților este reglementată dintr-un motiv anume”, a declarat Sam Smith, care conduce grupul de confidențialitate a datelor de sănătate MedConfidential din Marea Britanie

Site-ul Google promovează în continuare Fluxuri, inclusiv o funcție de monitorizare a rezultatelor testelor covid-19. Dar un purtător de cuvânt al Google a declarat că: „a luat o decizie strategică de a se concentra pe un instrument clinic care merge înainte, cu echipele noastre din Marea Britanie și SUA care lucrează acum la Care Studio, software care oferă o soluție mai completă pentru a ajuta medicii și asistentele să găsească și să vizualizeze informațiile despre pacienți”.

Un acord separat între Moorfields Eye Hospital NHS Trust din Londra și DeepMind este în curs de desfășurare, care include utilizarea IA pentru a analiza seturi mari de date de scanări oculare pentru a dezvolta noi teste de diagnosticare pentru degenerarea maculară legată de vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.