Acasă Spațiu și Astronomie FRAGMENTE DIN NAVETA MISIUNII APOLLO 11 PE ORBITA LUNII

FRAGMENTE DIN NAVETA MISIUNII APOLLO 11 PE ORBITA LUNII

267
0
(c) MSFC/NASA

Pe orbita Lunii încă ar putea exista o parte din modulul lunar al navei spațiale Apollo 11. Aceasta a ajutat la întoarcerea astronauților de la prima vizită pe suprafața lunară.

În data de 20 iulie 1969, astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au scris istorie, ei fiind primii doi oameni care au călcat pe Lună. Folosind etapa de ascensiune a modulului Eagle, aceștia au părăsit suprafața lunară la o zi după faimosul eveniment și s-au întâlnit cu astronautul Michael Collins pe modulul de comandă, aflat pe orbita lunară. Modulul lunar al etapei de ascensiune a fost abandonat, centrul de comandă din cadrul companiei NASA direcționând-ul pe un curs de impact cu suprafața lunară.

James Meador, un pasionat de spațiu din California, este de părere că este posibil ca impactul să nu fi avut loc. Simulând orbita prognozată a etapei de ascensiune, folosind software-ul companiei NASA, el a descoperit faptul că modulul încă ar trebui să fie pe orbita Lunii, la o altitudine de aproximativ 100 de kilometri. Spre deosebire de Pământ, Luna nu are o atmosferă, așadar nu există un proces care să inducă o forță de frecare pentru a direcționa nava spațială pe o orbită inferioară.

„Modulul Eagle a fost abandonat pe orbita lunară, iar toată lumea a uitat de el și a presupus faptul că acesta a lovit Luna cu zeci de ani în urmă. Totuși, simulările arată faptul că orbita sa ar putea fi stabilă și în prezent, modulul efectuând o rotație în jurul Lunii o dată la 2 ore. Este un tip de oscilație. Modulul se află în aproximativ același loc de 52 de ani”, a declarat Meador.

„Dacă nava spațială, care are o lățime de aproximativ 4 metri, se află pe orbită, aceasta ar putea fi detectată de radarele de pe Pământ. Masivul radiotelescop Arecibo ar fi putut face acest lucru, dar, din păcate, acesta a fost distrus. Cu toate acestea, sunt disponibile și alte radare de dimensiuni mari. Ar fi minunat să alocăm câteva ore pentru căutarea acestei etape a misiunii”, a adăugat Meador.

Este puțin probabil ca și celelalte nave spațiale Apollo care au vizitat Luna să fie încă pe orbită, deoarece majoritatea modulelor din etapele de ascensiune au fost abandonate în mod intenționat pe Lună. Scopul abandonării modulelor respective a fost pentru a produce unde seismice, care să fie apoi analizate de seismografele plantate pe suprafață de către astronauți. Nu este clar dacă nava Apollo 11 este încă intactă, deoarece scurgerile de combustibil ar fi putut produce dezintegrarea acesteia. Totuși, dacă nava nu este afectată, aceasta ar putea fi o descoperire interesantă.

„O mulțime de oameni ar fi cu adevărat încântați să audă că această etapă încă există. Ar fi uimitor să putem aduce înapoi pe Pământ acest modul și să-l expunem într-un muzeu”, a declarat Meador.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.