Acasă IT CHINA DEȚINE CEL MAI PUTERNIC CALCULATOR CUANTIC DIN LUME

CHINA DEȚINE CEL MAI PUTERNIC CALCULATOR CUANTIC DIN LUME

3300
0
(c) Universitatea de Știință și Tehnologie din China/quantumcomputer.ac.cn

O echipă din China a demonstrat faptul că aceștia dețin cel mai puternic computer cuantic din lume, depășind precedentul deținător al recordului, mai exact Google.

Jian-Wei Pan și colegii acestuia din cadrul Universității de Știință și Tehnologie din Hefei, China, au declarat faptul că acest computer cuantic a rezolvat o problemă care ar fi fost soluționată în cel puțin 8 ani folosind mai puternic supercomputer clasic în puțin peste o oră și că acesta ar putea fi capabil de o performanță exponențial mai mare.

Problema, care a devenit un punct de referință în calculul cuantic, implică simularea unui circuit cuantic și eșantionarea numerelor aleatorii de la ieșirea acestuia. Această problemă se extinde exponențial în complexitate pe măsură ce se adaugă mai mulți qubiți în circuitul modelat, ceea ce înseamnă că pe măsură ce nivelul de complexitate crește, computerele clasice au dificultăți din ce în ce mai mari în ceea ce privește gestionarea acesteia.

În anul 2019, reprezentanții companiei Google au anunțat faptul că procesorul Sycamore dezvoltat de către aceștia a atins supremația cuantică. Acest lucru reprezintă punctul în care computerele cuantice pot rezolva într-o perioadă rezonabilă de timp o problemă imposibil de realizat de către un computer clasic. În prezent, echipa lui Pan a rezolvat o versiune a problemei care este de cel puțin 100 de ori mai complexă.

Procesorul companiei Google a avut o capacitate de 54 de qubiți și a rezolvat o problemă de referință în doar 3 minute și 20 de secunde. Echipa din cadrul Google a susținut faptul că cel mai puternic supercomputer din lume ar avea nevoie de 10.000 de ani pentru a rezolva această versiune a problemei, deși, ulterior, reprezentanții companiei IBM au susținut faptul că supercomputerul lor clasic ar fi putut să o rezolve în două zile și jumătate, dar nu au demonstrat asta în practică.

Procesorul Zuchongzhi dezvoltat de echipa chineză, care a fost denumit după Zu Chongzhi, un matematician din secolul al V-lea care a calculat valoarea lui pi cu o precizie care nu a fost depășită timp de 800 de ani, are o capacitate de 66 de qubiți. Totuși, în cadrul experimentului, echipa a folosit doar 56 de qubiți, rezolvând problema în aproximativ 70 de minute. Cercetătorii au declarat faptul că acest lucru este o dovadă „fără echivoc” a supremației cuantice.

Conceptul de supremație cuantică este oarecum o țintă în mișcare, deoarece computerele clasice sunt îmbunătățite constant. Totuși, în timp ce legea lui Moore, o regulă generală din industrie, care afirmă faptul că computerele clasice își vor dubla numărul de tranzistori la fiecare doi ani, a început să încetinească după decenii de progrese, computerele cuantice progresează rapid.

Peter Knight din cadrul Colegiului Imperial din Londra a declarat faptul că realizarea este un pas impresionant înainte și că numărul de qubiți din cadrul computerelor cuantice de ultimă generație pare să crească exponențial. Acest lucru va aduce progrese rapide, având în vedere că performanța crește exponențial odată cu mărirea numărului de qubiți.

„Sunt foarte încântat de asta. Acest lucru a demonstrat cu adevărat ceea ce am crezut întotdeauna că știm, dar nu fost arătat experimental, adică faptul că poți oricând să învingi o mașină clasică prin creșterea numărului de qubiți. Așadar, dacă luăm în considerare legea lui Moore, pentru a construi computere mai performante, tot ce trebuie să facem este doar să adăugăm un număr mai mare de quibiți la un calculator cuantic. Există și o lege cuantică a lui Moore, ceea ce înseamnă că numărul de qubiți crește exponențial”, a declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.