Câinii pot socializa cu oamenii deoarece sunt crescuți în acest fel. Puii cu vârsta de două luni pot recunoaște atunci când oamenii indică către obiecte și ne vor privi fețele atunci când le vorbim. Ambele situații demonstrează faptul că aceștia au o capacitate înnăscută de a interacționa cu noi prin limbajul corpului.
„Deși relațiile individuale cu oamenii ar putea influența acest comportament, cel puțin 40% din această abilitate provine doar din genetică”, a declarat Emily Bray din cadrul Universității din Arizona.
„Pe parcursul domesticirii, de la lup la câine, a existat o selecție clară pentru aceste abilități sociale. Este ceva înrădăcinat în ei care apare la o vârstă fragedă, chiar și atunci când nu au multă experiență cu oamenii”, a declarat aceasta.
Bray și colegii săi au testat aceste tipuri de abilități în cazul a 375 de pui din rasa Golden retriever și Labrador, cu vârsta de 8 săptămâni, care vor deveni câini de serviciu. A fost cea mai mică vârstă la care au putut efectua astfel de experimente, în ceea ce privește motivarea puilor prin recompense alimentare.
„Cercetătorii au descoperit faptul că indicarea spre hrana ascunsă sub un pahar au ajutat puii să o găsească în aproape 70% din cazuri. Rata de succes a fost mare încă de la început, ceea ce înseamnă că nu învățau să urmărească obiectele indicate, ci deja știau să facă acest lucru”, a declarat Bray. În cadrul unui test de control, cățeii nu au putut găsi alimentele ascunse sub unul dintre cele două pahare la o rată mai bună decât cea a șansei aleatorie, indicând faptul că aceștia nu-și foloseau doar simțul mirosului.
„O mare parte din variația abilităților diferiților căței, de a urma locul indicat cu degetul, este explicată prin genetică”, a declarat Bray. Folosind analize statistice bazate pe părinții cățeilor și alte rude, cercetătorii au descoperit faptul că factorii genetici sunt responsabili pentru 43% din aceste variații.
De asemenea, echipa de cercetători a realizat un alt experiment în care aceștia le-au vorbit cățeilor ca unor bebeluși și au constatat faptul că aceștia și-au fixat privirea asupra interlocutorului pentru aproximativ 6 secunde. Acest lucru a reprezentat o înțelegere a faptului că cercetătorii comunicau cu ei. „De această dată, factorii genetici au reprezentat aproximativ 40% din diferențele dintre căței”, a declarat Bray.
Cu toate acestea, atunci când puii nu au putut deschide o cutie plină cu alimente din cadrul celui de-al treilea experiment, aceștia au privit fața cercetătorului doar pentru aproximativ o secundă, ceea ce înseamnă că nu le cereau asistența. Rezultatele sugerează faptul că, la fel ca și copiii, cei mai mulți căței sunt în mod natural buni la înțelegerea oamenilor care comunică cu ei, răspunzându-le. Însă, la vârsta de 8 săptămâni nu au dezvoltat încă abilitățile sociale necesare pentru a cere oamenilor ajutor.
„De asemenea, constatările au implicații importante pentru crescători și cumpărători”, a declarat Bray. Oamenii pot alege să crească câini cu abilități sociale bune, știind că această trăsătură este ereditară. De asemenea, ei pot selecta puii care privesc fețele oamenilor atunci când li se vorbește, ca un început în formarea unei legături strânse. „În cazul în care câinele dumneavoastră este capabil să înțeleagă ceea ce le comunicați, relația va fi mult mai armonioasă,” a declarat ea.