Acasă Inginerie medicală LENTILE DE CONTACT INTELIGENTE

LENTILE DE CONTACT INTELIGENTE

236
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Recent, această tehnologie a primit un brevet și va fi disponibilă curând pentru efectuarea studiilor clinice.

Cercetătorii din cadrul Universității Purdue au montat cu succes, pentru prima dată, biosenzori extensibili pe o lentilă de contact disponibilă pe piața comercială. Această inovație le va permite acestora să colecteze informații clinice vitale privind sănătatea ochilor, fără să producă o stare de disconfort pacienților și fără să utilizeze anestezice sau alte măsuri chirurgicale intruzive.

„Această tehnologie va fi foarte benefică pentru diagnosticarea neinvazivă sau depistarea timpurie a diferitelor boli oculare, inclusiv glaucomul”, a declarat cercetătorul principal, prof. Chi Hwan Lee. „De la prima invenție conceptuală, realizată de către Leonardo da Vinci, a existat o mare dorință de a utiliza lentilele de contact sub forma unor dispozitive oculare biomedicale.”

Anterior, montarea senzorilor sau a altor elemente electronice în cadrul lentilelor de contact comerciale s-a dovedit a fi dificilă din cauza tehnicilor complexe de fabricație, necesare pentru a le încorpora în forma lor flexibilă și curbată.

În prezent, un grup multidisciplinar de ingineri biomedicali, chimiști și mecanici, din cadrul Universității Purdue, a descoperit o metodă prin care acest lucru poate fi posibil, utilizând o combinație de tehnici de imprimare, galvanizare și lipire hidrosolubilă.

Ulterior, senzorii încorporați în lentile vor putea fi conectați la un computer prin intermediul unui fir subțire și utilizați pentru a înregistra activitatea electrică a retinei. Acest lucru este posibil prin detectarea unor modificări minime ale sensibilității retinei la lumină.

Această tehnologie a primit un brevet de invenție. Astfel, cercetătorii realizează demersurile necesare pentru testarea acesteia în cadrul studiilor clinice.

„Tehnologia va permite, atât medicilor, cât și oamenilor de știință să înțeleagă mai bine activitatea spontană a retinei, cu o precizie, fiabilitate și confort al utilizatorului semnificativ îmbunătățite”, a declarat Pete Kollbaum, directorul Centrului Borish pentru Cercetări Oftalmologice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.