Acasă Planeta Pământ REDESCOPERIREA UNEI SPECII DE ȘERPI DUPĂ 54 DE ANI

REDESCOPERIREA UNEI SPECII DE ȘERPI DUPĂ 54 DE ANI

247
0
(c) Scott J. Trageser, The Biodiversity Group

Cercetătorii care lucrau în pădurile tropicale din Ecuador au raportat că, după mai mult de cinci decenii de absență din evidența științifică, au redescoperit șarpele umbră al lui Fugler (Emmochliophis fugleri).

În anul 2019, Ross Maynard și Scott Trageser, ambii biologi conservatori din cadrul Grupului de Biodiversitate din Arizona, desfășurau studii cu privire la amfibienii și reptilele din rezervația Río Manduriacu, pe versanții orientați spre Pacific, din Munții Anzi ai Ecuadorului. Cei doi cercetători se aflau într-o excursie nocturnă în pădurea tropicală, când Trageser a dat peste un șarpe mic și negru, care se zbătea lângă niște bolovani acoperiți cu mușchi.

După ce a capturat șarpele și a aruncat o privire mai atentă, Maynard a remarcat faptul că specia nu era una cunoscută de el. „Nu întâlnisem așa ceva până în acel moment”, a relatat acesta.

După examinarea și fotografierea șarpelui, Maynard și colegii săi l-au clasificat ca fiind șarpele umbră al lui Fugler, acesta fiind al doilea specimen descoperit vreodată. Primul astfel de șarpe a fost descoperit în pădurile ecuatoriene, în urmă cu 54 de ani.

E. fugleri și presupusele sale rude apropiate sunt numite șerpi umbră datorită culorii lor întunecate, obiceiurilor nocturne și naturii secrete.

„Este posibil ca șerpii să fi rămas nedetectați atât de mult timp, deoarece sunt excepțional de rari și timizi”, a declarat Maynard.

„Sunt total surprins și entuziasmat de această descoperire”, a declarat Thaís Guedes din cadrul Universității de Stat din Maranhão, Brazilia, care nu a fost implicat în studiu. Ea adaugă faptul că evaluările biodiversității speciei au fost, în general, neglijate până de curând.

„Șerpii sunt unele dintre cele mai rare și mai greu de observat vertebrate din acea zonă. Fără îndoială, există și alte specii care ar putea fi redescoperite, deși este probabil ca altele să fi dispărut cu adevărat”, a declarat Sara Ruane din cadrul Universității Rutgers din New Jersey, care, de asemenea, nu a fost implicată în cercetare.

În ultimii ani, în Columbia, Angola și Malaezia au fost redescoperite specii locale de șerpi care erau considerate dispărute.

În mod special, după o absență de 120 de ani, în Ecuador a reapărut în anul 2017 specia Emmochliophis (E. miops).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.