Acasă Știri CUM ÎȚI STABILEȘTI OBIECTIVELE PENTRU NOUL AN?

CUM ÎȚI STABILEȘTI OBIECTIVELE PENTRU NOUL AN?

84
0
© Ovadia Benishu

Învățați mandarina? Deveniți vegan? Renunțați la alcool? Mulți dintre noi vor începe anul cu noi obiective. Uneori, aceste obiective sunt îndeplinite, însă, deseori, oamenii renunță la acestea. Ce poți face pentru a duce la bun sfârșit obiectivul propus?

Primul lucru pe care îl poți face este să respingi convingerea pe scară largă  a faptului că obiectivele de Anul Nou eșuează inevitabil.

Un studiu, realizat în anul 2002 și publicat în „Journal of Clinical Psychology”, a analizat cât de bine își respectă oamenii obiectivele de Anul Nou. Cercetătorii au studiat 159 de persoane care și-au propus un obiectiv de Anul Nou (să piardă în greutate, să renunțe la fumat sau să facă mai multe exerciții fizice) și 123 de persoane care au avut obiective similare, dar care nu s-au gândit încă la unul specific.

Șase luni mai târziu, 46% dintre persoanele studiate au declarat faptul că au reușit să-și atingă cel puțin o parte din obiectivul lor.

Deci, este mai bine să vă stabiliți un obiectiv de Anul Nou? Nu neaparat. În urmă cu câțiva ani, cercetătorii din cadul Universității Stanford au analizat 200 de voluntari inactivi, supraponderali, dornici să slăbească și i-au împărțit în trei grupuri diferite.

În cazul primului grup de oameni a fost impusă o dietă, iar câteva luni mai târziu, indivizii au primit sfaturi despre exerciții. Al doilea grup de oameni a făcut mișcare, cu sfaturi dietetice câteva luni mai târziu. Al treilea grup a primit de la început atât sfaturi de exerciții fizice, cât și de dietă.

Cercetătorii au urmărit apoi progresul tuturor celor trei grupuri, timp de un an. Aceștia au descoperit faptul că persoanele care și-au schimbat atât dieta, cât și regimul de exerciții fizice, în același timp, au avut parte de cel mai mare succes.

Deși mulți oameni cred că respectarea obiectivelor are o strânsă legătură cu voința, de multe ori acest lucru nu este valabil. Obiectivele care sunt abstracte, îndepărtate („o să am o condiție fizică mai bună pentru a trăi mai mult”) nu se potrivesc cu dorințele pe termen scurt („acea canapea pare confortabilă”). Schimbarea stilului de viață necesită ajutor.

Acest lucru poate fi îndeplinit prin realizarea exercițiilor fizice cu ajutorul unui antrenor personal, convingerea unui prieten apropiat sau o persoană dragă de a se alătura unui curs săptămânal de Zumba sau adoptarea unui animal de companie. Cu cât poți construi mai multă activitate în viața ta, astfel încât să nu o poți evita, cu atât ai mai multe șanse să ai succes.

Dacă doriți să respectați obiectivele de Anul Nou:

  1. Fii specific. Nu-ți spune doar „Trebuie să fac mai multe exerciții fizice”. Puteți descărca aplicația mobilă NHS „Couch To 5K”, care vă va ghida printr-o abordare detaliată a modului de a avea o condiție fizică mai bună.
  2. Spune prietenilor și familiei ce faci și propune-le să ți se alăture. Suntem ființe sociale și ne descurcăm mult mai bine cu sprijinul celorlalți.
  3. Reflectă asupra succeselor tale din trecut. Majoritatea oamenilor au reușit să respecte o rezoluție la un moment dat în viața lor. Ce ai făcut ultima dată când a funcționat? Ce resurse aveți la care puteți apela?

Mult succes și un An Nou fericit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.