Acasă Știri EXPERIMENTAREA EFECTULUI PLACEBO

EXPERIMENTAREA EFECTULUI PLACEBO

1267
0

Proteinele din sângele dumneavoastră ar putea dezvălui dacă veți experimenta sau nu efectul placebo. Persoanele care prezintă un răspuns placebo par să aibă anumite proteine în sânge, dintre care unele sunt legate de inflamație, ceea ce ar putea explica capacitatea de vindecare prin efectului placebo.

De cele mai multe ori, o pastila de zahăr sau tratament fals (terapie placebo) poate face oamenii se simtă mai bine, însă motivele pentru care se întâmplă acest lucru rămân un mister. Cercetările efectuate în ultimii 20 de ani, s-au concentrat asupra modului în care anumite regiuni ale creierului ar putea juca un anumit rol și asupra modului în care genele ar putea influența răspunsul.

Karin Meissner și colegii săi, din cadrul Universității Ludwig Maximilian din München, Germania, au căutat mai multe indicii despre acest lucru în sânge, deoarece este mult mai ușor de analizat și de studiat.

Echipa de cercetare a indus starea de greață asupra a 100 de voluntari, sugerându-le să stea într-o cabină mică cu linii alb-negre aflate în mișcare, timp de două zile diferite. În a doua zi, 10 dintre voluntari au primit o stimulare a nervului electric transcutanat (TENS), în care un punct de presiune de pe încheietura mâinii a fost stimulat, prin intermediul unor electrozi plasați pe piele. 60 de voluntari au primit un tratament TENS fals, care a furnizat o stimulare electrică redusă sau chiar deloc. Restul de 30 de voluntari nu au primit niciun tratament.

Tuturor voluntarilor li s-au prelevat probe de sânge înainte și după experiența indusă, iar fiecare persoană a fost rugată să evalueze nivelul stării de greață. În a doua zi a experimentului, persoanele care au observat imediat o reducere a senzației de greață cu până la 50%, de la primirea tratamentului fals, au fost luate în considerate ca demonstrație a efectului placebo.

Din probele de sânge prelevate, cercetătorii au analizat diferențele dintre proteinele prezente în sânge înainte și după starea indusă de greață și dacă acestea s-au modificat în urma tratamentului placebo. Aceștia au descoperit 74 de proteine care par să fie strâns legate de efectul placebo. Echipa a declarat faptul că, este probabil ca nivelurile acestor proteine să dezvăluie asupra cui ar putea avea efect tratamentul placebo.

De asemenea, acest lucru ar putea ajuta la explicarea modului în care funcționează efectul placebo. Unele dintre aceste proteine sunt cunoscute pentru faptul că joacă un rol destul de important în controlul inflamației din organism. „Cercetările ar putea avea impact asupra inflamației cu placebo”, a menționat Kathryn Hall, din cadrul Facultății de Medicină Hardvard.

Alte proteine au fost asociate cu legăturile sociale, datorită acțiunilor acestora asupra neuronilor. „Probabil, în această situație există o interacțiune prietenoasă între specialist și participant, care influențează răspunsul efectului placebo”, a declarat Luana Colloca, din cadrul Universității de Asistență Medicală din Maryland.

Rezultatele obținute ar putea avea implicații în cazul studiilor clinice efectuate asupra medicamentelor. Ar putea fi posibilă identificarea voluntarilor care sunt susceptibili de a răspunde la un tratament placebo și evaluarea mai bună a medicamentelor concepute pentru a combate inflamația.

Mai mult de atât, cercetarea ar putea modela modul în care sunt tratate tulburările psihice. Este posibil ca tratarea persoanelor care sunt mai susceptibile de a experimenta efectul placebo, să se efectueze cu medicamente mai ușoare și în doze mai mici, a menționat Colloca.

„În loc să ne ferim de acest efect, trebuie să ne dăm seama cum anume să utilizăm răspunsul placebo pentru a îmbunătăți modul în care tratăm pacienții”, susține Hall.

Atât Hall, cât și Colloca subliniază faptul că aceste descoperiri vor trebui reproduse, atât în cazul stării de greață, cât și în cazul altor tulburări. „Acest lucru este foarte interesant, dar încă suntem la început”, a declarat Hall.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.