Acasă Spațiu și Astronomie EXISTĂ VIAȚĂ PE VENUS?

EXISTĂ VIAȚĂ PE VENUS?

2958
0
Fosfina, un gaz care este produs pe Pământ prin procese biologice, a fost reperat în atmosfera planetei Venus JAXA / ISAS / Akatsuki Project Team

O echipă de cercetători a utilizat două dintre cele mai mari telescoape de pe Pământ, pentru a identifica dovezi ale prezenței gazului fosfină pe Venus, un compus care este produs pe planeta noastră doar de creaturi vii și prin procese tehnologice umane. Nu cunoaștem nicio modalitate nebiologică de a produce acest gaz pe Venus.

Iată tot ce trebuie să știți despre posibilitatea găsirii vieții pe planeta noastră vecină.

Cât de fierbinte este Venus? Ar lua foc vreo formă de viață acolo?

Există o mulțime de medii diferite pe Venus datorită atmosferei sale groase. Deși este adevărat că suprafața este absolut nefavorabilă vieții, cu temperaturi care ating 470°C și presiuni de 90 de ori mai mari decât cea de la nivelul mării de pe Pământ, mediul este destul de temperat în zona unde a fost găsită fosfina, la 50-60 de kilometri deasupra nivelului solului, atmosfera putând fi propice vieții.

Fosfina poate fi produsă prin altă metode fața de cea a proceselor biologice?

Este imposibil să dovedim un rezultat negativ. Dacă nu se demonstrează că fosfina a fost produsă de o formă viață, va exista întotdeauna șansa ca aceasta să fie produsă printr-un proces chimic non-biologic. Echipa a testat toate procesele cunoscute, care ar putea avea loc pe Venus, dar niciunul nu a produs suficient gaz pentru a explica ceea ce a fost observat.

Cât de mare ar trebui să fie un organism pentru a crea ceea ce a fost descoperit?

Nu foarte mare. Pe Pământ, fosfina este produsă de microbi, așa că v-ați putea aștepta ca microbii să o poată produce și pe Venus. Dacă există viață acolo, ar putea fi destul de simplu.

Există posibilitatea ca un organism să fi produs acest gaz în trecut, iar acum să fie deja dispărut?

Interesant este că aceasta nu este cu adevărat o opțiune. Cercetătorii au calculat că durata prezenței fosfinei pe Venus ar trebui să fie mai mică de 1000 de ani, înainte ca aceasta să fie distrusă, așa că trebuie să existe o sursă de alimentare continuuă cu fosfină, pentru ca aceasta să existe în concentrațiile descoperite. Dacă posibilele organisme, care au produs acest gaz, au dispărut, trebuie să fi existat până destul de recent. Având în vedere intervalele de timp planetare, trebuie să fi fost destul de ghinioniști să dispară acum, când echipa de cercetare a fost capabilă să facă această descoperire.

Există tardigrade în atmosfera planetei Venus?

Deși pot suporta temperaturi extreme, animalele microscopice cu opt picioare numite tardigrade, cunoscute și sub numele de urși de apă, nu sunt cunoscute pentru faptul că produc fosfină, deci, dacă există viață pe Venus, este probabil altceva.

Este posibil ca fosfina să fi provenit de la microbii transportați de nava spațială sovietică Venera, care a vizitat Venus în anul 1970?

Nu este probabil. Cercetătorii au descoperit o cantitate mare de fosfină, iar dispozitivele de aterizare ale navei spațiale Venera erau destul de mici, fiind puțin probabil să aibă suficienți microbi pentru a produce o cantitate mare de gaz.

Ce caracteristici sunt necesare unei nave spațiale, pentru a investiga posibila viață pe Venus?

Este nevoie de o tehnologie care să testeze atmosfera și să o analizeze chimic. Nava spațială ar trebui să poată căuta viață, care poate fi observată în tiparele substanțelor consumate și eliberate, dar și să examineze atmosfera în cazul în care fosfina nu este produsă biologic.

Am putea folosi un balon atmosferic pentru a căuta semne de viață pe Venus?

Atmosfera fierbinte și densă face dificilă trimiterea navelor spațiale către Venus, dar câteva au ajuns la suprafață înainte de a arde. Au fost trimise câteva baloane către Venus. Nu este imposibil, este doar o sarcină complexă pentru ingineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.