Internet pentru toți
Nu putem să trăim fără internet. Doar aproximativ jumătate din populația lumii are acces la internet. Există multe motive pentru implementarea acestei idei, inclusiv motive economice și sociale, însă, pentru unii, internetul nu este accesibil, deoarece nu au niciun fel de conexiune.
Google încearcă să rezolve problema utilizând baloane cu heliu pentru a face posibilă conexiunea la internet și în zonele inaccesibile. Facebook a abandonat planurile de a face același lucru prin intermediul dronelor. Companii, precum Hiber, au adoptat o abordare diferită, lansând propria rețea de microsateliți pe orbita joasă a Pământului, de mici dimensiuni. Acești sateliți îndeplinesc funcția unui modem, care furnizează date de conexiune la internet pentru dispozitive electronice, atunci când acestea află în aria de acoperire.
Sateliții lor orbitează Pământul de 16 ori pe zi și sunt deja folosiți de organizații, precum The British Antarctic Survey, pentru a oferi acces la internet, în zonele extreme ale planetei.
Tricoul pentru monitorizarea inimii
Benzile sportive purtabile, care îți măsoară ritmul cardiac, nu sunt noi, dar după cum au arătat numeroase studii, acuratețea poate varia în mod drastic (mai ales dacă te bazezi pe ele pentru a număra caloriile). În general, este în regulă dacă dorești să îți faci doar o idee despre cât de intens lucrezi, însă, pentru profesioniști, exactitatea reprezintă totul.
Folosind un singur ECG din plumb, imprimat în material, acest nou tricou, de la compania KYMIRA, va măsura cu acuratețe bătăile inimii și le va încărca în cloud, prin Bluetooth. În acest sens, algoritmii prelucrează datele pentru a detecta cu exactitate bătăile neregulate ale inimii, precum aritmia cardiacă. Astfel, acesta ar putea salva vieți.
Nu doar sportivii pot beneficia de acest tricou. „Posibilitățile pe care acest produs le oferă, atât sportivilor, cât și publicului larg, sunt uimitoare”, menționează Tim Brownstone, director și fondator al KYMIRA. „Avem în vedere dezvoltarea acestui produs pentru a fi utilizat în aplicațiile clinice, acesta are drept scop transmiterea unui avertisment celor care pot suferi afecțiuni cardiace”.
Detectarea cancerului cu ajutorul „acelor inteligente”
Oamenii de știință din Marea Britanie au dezvoltat un „ac inteligent” care ar putea accelera timpii de detectare și diagnosticare ai cancerului.
Cercetătorii consideră că această tehnologie ar putea fi deosebit de utilă în diagnosticarea limfomului, reducând anxietatea pacientului, în timp ce așteaptă rezultatele. În prezent, persoanele suspecte de limfom trebuie să furnizeze, adesea, un eșantion de celule, urmat de o biopsie pentru un diagnostic complet, un proces care poate dura mult timp.
Oamenii de știință din cadrul Universității din Exeter au declarat faptul că noul dispozitiv folosește o tehnică cunoscută sub denumirea de „spectroscopie Raman”, care utilizează un laser de mică putere, în partea inspectată a corpului, având potențialul de a detecta celulele cu probleme, în doar câteva secunde.
„Acul inteligent Raman poate măsura modificările moleculare asociate cu boala din țesuturi și celule”, a menționat profesorul Nick Stone, cercetătorul principal al proiectului, din cadrul Universității din Exeter. „Cu condiția de a atinge cu vârful acului un punct sau o zonă de interes, ar trebui să putem evalua dacă pacientul este sănătos sau nu.”