Acasă Știri LEGĂTURA DINTRE JOCURILE VIDEO VIOLENTE ȘI VIOLENȚELE DIN LUMEA REALĂ

LEGĂTURA DINTRE JOCURILE VIDEO VIOLENTE ȘI VIOLENȚELE DIN LUMEA REALĂ

249
0

Agresivitatea” din mediul virtual nu este aceeași cu „violența letală”, declară Asociația Psihologilor din America (APA).

Asociația Psihologică Americană (APA) a explicat printr-o declarație că, în ciuda discuțiilor din spațiul public, „nu există dovezi științifice suficiente, pentru a susține o legătură care să arate că jocurile video violente sporesc comportamentul agresiv”.

Noua hotărâre a Asociației Psihologilor din America (APA) se referă la revizuirea unei declarații făcute în 2015, despre care grupul a făcut declarații, la acea vreme, despre „confirmarea legăturii dintre jocurile video violente și agresivitatea utilizatorilor”. Această creștere a agresivității generalizate nu poate și nu ar trebui extinsă, pentru a lega jocurile violente de comportamentul agresiv, în ciuda „numeroaselor ocazii în care membrii mass-media sau factorii de decizie au citat această asociere”, a declarat APA, în luna martie 2020.

Rezoluția jocurilor din viitor nu trebuie interpretată greșit sau folosită greșit, prin atribuirea violențelor, cum ar fi împușcăturile în masă sau jocurilor video violente. Violența este o problemă socială complexă, legată de mulți factori care atrag atenția cercetătorilor și a publicului. Asocierea violenței cu jocurile video violente nu este confirmată științific.

Noile orientări ale APA se bazează pe mai multe meta-analize, care acoperă peste două decenii de studii, abordând legătura dintre jocurile video și violența, din mai multe puncte de vedere. Conform unei game largi de metode și probe de studiu, APA Task Force spune că aceste analize arată o legătură de cauzalitate mică, dar fiabilă și bine stabilită, între expunerea violentă a jocurilor video și comportamentul agresiv, incluzând „insulte, amenințări, acte de violență și alte forme de agresiune verbală și fizică”. Totodată, aceste studii asociază utilizarea jocului cu modificări ale „comportamentului social, empatiei și implicării morale” în cazul copiilor, deși APA avertizează că există „foarte puține cercetări asupra copiilor cu vârsta mai mică de zece ani”.

Cu toate acestea, multe studii și agenții de presă folosesc termenii „agresiune” și „violență”, în mod interschimbabil. Conform literaturii științifice actuale, Asociația Psihologilor din America (APA) specifică clar că realizarea jocurilor video nu s-a „concentrat asupra violenței letale, ca rezultat”. „Toată violența, inclusiv violența letală, reprezintă agresiune, dar nu toate agresiunile reprezintă violență”, continuă APA, în declarația actualizată din luna martie 2020.

Astfel, concentrarea pe jocurile video violente ca o cauză majoră a împușcărilor în masă, este o ,,distragere de la cauzele de violență importante”, spune APA. „Violența este o problemă socială complexă, care apare din cauza mai multor factori, care justifică atenția cercetătorilor, a factorilor de decizie, dar și a publicului”, a declarat Sandra L. Shullman, președinte în cadrul APA. „Atribuirea violenței cu jocurile video nu este confirmată științific, distrăgând atenția de la alți factori, cum ar fi istoricul violenței, despre care știm că este un predictor major al actelor de violență realizate de către utilizatorii jocurilor”, afirmă Shullman.

„Din punct de vedere științific, jocurile violente și alte mijloace media nu reprezintă o cauză a comportamentului criminal violent”, a spus profesorul de psihologie din cadrul Universității Stetson, America. „Am realizat foarte multe studii pe această temă, luând în considerare violența în rândul tinerilor, intimidarea, tulburarea de conduită și arestarea adulților, însă nu putem găsi dovezi pentru a explica aceste efecte”, spunea Chris Ferguson, în anul 2018.

Rezoluția APA solicită studiul continuu asupra efectelor jocurilor video violente, în special atunci când vine vorba despre „persistența rezultatelor negative în timp”. De asemenea, este nevoie de mai multe studii pentru a stabili dacă genul, etnia, clasa socială și mediul cultural au impact asupra mărimii oricăror efecte, prezente în jocul violent. Organizația care aplică rating-uri, îndrumări pentru publicitate și principii de viață privată pentru jocurile video (ESRB) dorește să actualizeze evaluările generalizate, pentru a „reflecta nivelurile și caracteristicile violenței în jocuri”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.