Acasă Inginerie medicală DEZVOLTAREA UNOR LENTILE DE CONTACT CARE AR PUTEA LIVRA MEDICAMENTE PENTRU PERSOANELE...

DEZVOLTAREA UNOR LENTILE DE CONTACT CARE AR PUTEA LIVRA MEDICAMENTE PENTRU PERSOANELE CU GLAUCOM

92
0
(c) Klaus Vedfelt/Getty Images

Un nou tip de lentile de contact ar putea ajuta la tratarea glaucomului prin monitorizarea presiunii din interiorul ochiului și prin administrarea automată a medicamentelor atunci când aceasta crește prea mult.

Conform unor estimări, glaucomul afectează aproximativ 80 de milioane de oameni din întreaga lume. Acesta este cauzat de scurgerea insuficientă a lichidului din ochi, care produce o creștere a presiunii oculare. Presiunea crescută poate afecta nervul optic responsabil de transmiterea semnalelor vizuale către creier.

„În mod obișnuit, afecțiunea este tratată folosind medicamente care ajută la scurgerea excesului de lichid din ochi și care sunt administrate sub formă de picături pentru ochi. Cu toate acestea, de multe ori, oamenii nu își respectă programul de tratament”, a declarat Xi Xie din cadrul Universității Sun Yat-Sen din Guangzhou, China.

Împreună cu alți colegi din cadrul universității, Xie a proiectat un prototip de lentile de contact, care poate detecta presiunea de la nivelul ochilor și poate elibera medicamente pentru glaucom atunci când este necesar. Stratul exterior al lentilei conține șase plăci minuscule de cupru, dispuse într-un inel în jurul pupilei, care detectează deformarea ochiului cauzată de creșterea presiunii oculare. Ulterior, o antenă plasată lângă ochi transmite datele către un computer din apropiere. Stratul interior al lentilei, care este în contact cu regiunea în care se află corneea, este încărcat cu un medicament de scădere a presiunii numit brimonidină, care poate fi eliberat atunci când lentila primește un semnal de la computer prin antenă.

Cercetătorii au testat lentilele pe un grup de iepuri care nu sufereau de glaucom. Inițial, ei au demonstrat faptul că dispozitivul poate monitoriza presiunea de la nivelul ochilor animalelor și poate transmite datele wireless către un computer extern. După aceea, echipa a folosit computerul pentru a transmite un semnal wireless către lentila de contact, care a declanșat eliberarea brimonidinei.

Ei au descoperit faptul că presiunea oculară a animalelor a scăzut, în medie, cu aproximativ o treime după 30 de minute și cu mai mult de 40% după 2 ore.

„Utilizarea acestei tehnologii în punctele de îngrijire ar putea revoluționa viața a milioane de pacienți cu glaucom”, a declarat Ali Yetisen din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

Cu toate acestea, vor fi necesare studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea dispozitivului în cazul oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.