Acasă Inginerie medicală CELULELE TESTICULARE DE ȘOBOLAN POT PRODUCE SPERMATOZOIZI ȘI DUPĂ O PERIOADĂ DE...

CELULELE TESTICULARE DE ȘOBOLAN POT PRODUCE SPERMATOZOIZI ȘI DUPĂ O PERIOADĂ DE CRIOGENIZARE DE 23 DE ANI

131
0
(c) Eoin Whelan, Whelan et al., 2022, PLOS Biology, CC-BY 4.0

Celulele testiculare de șobolan care au fost înghețate timp de 23 de ani au produs spermatozoizi după ce au fost implantate în șoareci.

„Descoperirile sugerează că acei copii cărora li se îngheță țesut testicular înainte de tratamentul împotriva cancerului ar putea, într-o zi, să aibă proprii copii biologici prin fertilizare in vitro (FIV)”, a declarat Eoin Whelan din cadrul Universității Pennsylvania din Philadelphia.

Chimioterapia pentru tratarea cancerului poate ucide celulele stem din testiculele care produc spermatozoizi. Deși adulții pot congela mostre de spermă înainte de tratament, aceasta nu este o opțiune pentru copiii care nu au trecut încă de pubertate.

În astfel de cazuri, unele clinici au îndepărtat și înghețat mostre mici de țesut testicular imatur al copiilor, în speranța că, dacă sunt reimplantate la adulți, acesta se va maturiza și va începe să producă spermatozoizi. În prezent, o clinică din Belgia a primit aprobarea pentru a începe o astfel de intervenție chirurgicală de reimplantare.

Studiul lui Whelan și al colegilor săi oferă un motiv de optimism. Ei au utilizat celulele stem de șobolan, care fuseseră izolate și înghețate în urmă cu 23 de ani. Aceștia au dezghețat mostrele și le-au implantat în testiculele șoarecilor.

Șoarecii au fost tratați cu un medicament care le-a ucis propriile celule producătoare de spermatozoizi și care este prea toxic pentru a putea fi folosit pe șobolani. De asemenea, șoarecii aveau un sistem imunitar defect, așa că nu au putut respinge transplantul. Pentru comparație, aceeași procedură a fost făcută și pe alți șoareci folosind celule de șobolan care au fost îndepărtate și implantate imediat, precum și cu celule de șobolan care au fost înghețate cu câteva luni în urmă.

Atunci când testiculele șoarecilor au fost examinate, celulele stem vechi care au fost implantate au supraviețuit și s-au dezvoltat în grupuri de celule producătoare de spermatozoizi. Totuși, acestea au format de aproximativ 20 de ori mai puține grupuri de celule decât țesutul proaspăt sau țesutul recent înghețat. Deși grupurile de celule din implanturile vechi de 23 de ani produceau spermatozoizi maturi, numărul acestora a fost de 3 ori mai mic decât cel produs de celule proaspete sau recent congelate.

„Chiar dacă numărul este unul scăzut, este nevoie doar de un singur spermatozoid viabil pentru a se produce o sarcină”, a declarat Whelan.

„Pentru moment, nu avem cum să aflăm dacă rezultatele se vor traduce și în cazul oamenilor din cauza faptului că există unele diferențe între metodele echipei și cele utilizate în prezent de clinicile de fertilitate. Cercetătorii au înghețat celule stem testiculare izolate, în timp ce clinicile îngheață mostre de țesut. De asemenea, aceștia au prelevat celule de la șobolani adulți, în timp ce clinicile folosesc țesut de la copiii care nu au trecut încă prin pubertate. Există o mulțime de necunoscute”, a declarat Rod Mitchell din cadrul Universității din Edinburgh, Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.