Acasă Inginerie medicală PERSOANELE DE ACELAȘI GEN POT AVEA COPII ÎMPREUNĂ?

PERSOANELE DE ACELAȘI GEN POT AVEA COPII ÎMPREUNĂ?

53
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Doar evoluția științei va oferi răspunsul la această întrebare. Ideea principală este că, într-o zi, oamenii de știință ar putea fi capabili să preleveze celule obișnuite, precum celule ale pielii sau celule din sânge, de la doi părinți de același gen, utilizezând tehnologia de editare a genelor pentru a le transforma în celule stem (care se pot dezvolta în orice tip de celule din organism), care, ulterior, vor deveni celule sexuale. Celulele unui partener, bărbat sau femeie, ar putea fi utilizate pentru a realiza ovule, în timp ce celulele celuilalt partener ar putea fi utilizate pentru a produce spermatozoizi. Pasul următor fiind fertilizarea în vitro (FIV), cea mai eficientă formă de tehnologie de reproducere asistată.

În octombrie 2018, oamenii de știință din China au dezvăluit faptul că au efectuat o procedură similară, în cazul șoarecilor, reproducând pui de șoareci de la părinți de același gen. În aceeași lună, cercetători din Japonia au anunțat faptul că au realizat zigoți (celulă rezultată din unirea a doi gameți) din celule sanguine.

Perspectiva de producere a copiilor cu părinți de același sex a evoluat, însă studiile au evidențiat și cât de dificilă este procedura respectivă. Embrionii umani au fost greu de crescut și nu s-au dezvoltat într-un mod corespunzător și, deși puii de șoareci sănătoși ar putea fi reproduși din două femele, cei proveniți din doi masculi au murit la scurt timp după naștere.

În plus, celulele stem utilizate la reproducerea șoarecilor trebuie modificate genetic, pentru a le oferi embrionilor șoarecilor șanse de supraviețuire mai mari. În ciuda acestui fapt, din 210 embrioni creați, doar 29 au supraviețuit. În viitorul apropiat, mizele sunt prea mari, iar procesul prea imprevizibil, pentru a lua în considerare utilizarea sa asupra oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.