Acasă Inginerie medicală DEZVOLTAREA UNUI NOU PROTOTIP DE IMAGISTICĂ NUCLEARĂ

DEZVOLTAREA UNUI NOU PROTOTIP DE IMAGISTICĂ NUCLEARĂ

79
0
Lumina Cerenkov, generată de particulele de mare viteză, care călătoresc mai repede decât lumina printr-un material, emite o strălucire albastră. Lumina poate fi folosită pentru a vizualiza o varietate de tipuri de cancer, conform unei noi cercetări. (c) BAAC3NES/MOMENT/GETTY IMAGES PLUS

Un tip de lumină observat în mod obișnuit în cadrul experimentelor de astrofizică și reactoarelor nucleare poate ajuta la detectarea cancerului. În cadrul unui studiu clinic, un prototip al unui aparat de imagistică care se bazează pe această lumină albăstruie, denumită radiație Cerenkov, a surprins cu succes prezența și localizarea tumorilor pacienților cu cancer.

„În comparație cu scanările standard ale tumorilor, imaginile cu lumină Cerenkov au fost clasificate drept „acceptabile” pentru 90% dintre pacienți”, a declarat Magdalena Skubal, cercetător în cancer în cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York.

Radiația Cerenkov este generată de particulele de mare viteză care se deplasează printr-un material, precum țesutul corporal, la viteze mai mari decât cea a luminii. În imagistica de luminescență Cerenkov, sau CLI, particulele eliberate de radiotrasori determină țesutul țintă să vibreze și să se relaxeze într-un mod în care acesta emite lumină, care este apoi capturată de o cameră.

(c) E.C. PRATT ET AL/NATURE BIOMEDICAL ENGINEERING 2022

În perioada mai 2018-martie 2020, în cadrul celui mai mare studiu clinic de acest gen de până în prezent, 96 de participanți au fost supuși atât la CLI, cât și imagistica standard, precum tomografia cu emisie de pozitroni/tomografia computerizată sau PET/CT. Participanții, care aveau o varietate de diagnostice, inclusiv limfom, cancer tiroidian și cancer de prostată metastatic, au primit unul dintre cele cinci radiotrasoare și apoi au fost fotografiați cu ajutorul prototipului: o cameră plasată într-o carcasă rezistentă la lumină.

Skubal și colegii săi au descoperit faptul că prototipul a detectat toate radiotrasoarele, sugerându-se că tehnologia este mai versatilă decât scanările PET/CT, care funcționează doar cu unele radiotrasoare.

„Deși imaginile CLI nu sunt la fel de precise precum cele obținute în urma scanărilor PET/CT, tehnica ar putea fi folosită ca test de diagnostic inițial sau pentru a evalua dimensiunea generală a unei tumori aflate sub tratament. Aceasta ar fi o modalitate rapidă și ușoară de a vedea dacă există ceva în neregulă și dacă este nevoie de investigații suplimentare”, a declarat Edwin Pratt, coautor al studiului, din cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

„Descoperirile întăresc argumentele pentru utilizarea tehnologiei ca o alternativă promițătoare, cu costuri reduse și care ar putea extinde accesul la imagistica nucleară în spitale”, a declarat Antonello Spinelli, om de știință în imagistică în cadrul Centrului de imagistică experimentală din Milano, Italia, care nu a fost implicat în cercetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.