Un vaccin utilizat pentru prevenirea meningitei în cazul tinerilor poate reduce și rata de apariție a gonoreei, care este o infecție cu transmitere sexuală (ITS) cauzată de o bacterie înrudită.
„Deși efectul vaccinului este relativ modest, acesta scăzând ratele de apariție a ITS cu până la 40%, el ar putea avea totuși un impact util asupra ratelor infecției, mai ales având în vedere faptul că numărul de persoane care dezvoltă rezistență la antibiotice este în creștere”, a declarat Helen Marshall din cadrul Spitalului de Copii și Femei din Adelaide, Australia.
Deși gonoreea poate provoca dureri și scurgeri la nivelul organelor genitale ale bărbaților sau femeilor, aproximativ 50% dintre femeile și 10% dintre bărbații care suferă de această afecțiune nu au simptome. Dacă nu este tratată la timp, infecția poate provoca infertilitate în cazul femeilor și orbire în cazul copiilor ai căror mame au fost infectate.
ITS sunt din ce în ce mai greu de tratat din cauza faptului că bacteriile devin din ce în ce mai rezistente la antibioticele standard. Chiar și după un tratament de succes, oamenii pot avea reinfecții repetate. În plus, unele tulpini de „super-gonoree” sunt rezistente la aproape toate antibioticele posibile.
Vaccinul împotriva meningitei, denumit 4CMenB, a fost conceput pentru a viza o bacterie numită Neisseria meningitidis. Aceasta poate cauza infecții la nivelul creierului și este înrudită cu bacteria Neisseria gonorrhoeae, care provoacă gonoreea. Unii dintre anticorpii generați de vaccinul împotriva meningitei se leagă de bacteriile gonoreei.
Vaccinul 4CMenB a fost introdus în Australia în anul 2019 pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 20 de ani. Echipa lui Marshall a comparat ratele de apariție a gonoreei în cazul persoanelor care au primit sau nu vaccinul împotriva meningitei. În urma analizei s-a observat faptul că administrarea celor două doze necesare de vaccin a redus șansele de a dezvolta gonoree cu 33%.
În cadrul unui studiu similar desfășurat în SUA, unde vaccinul a fost administrat unor tineri cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani din New York și Philadelphia, s-a constatat faptul că eficacitatea vaccinului a fost de 40%.
„Chiar dacă eficacitatea este mai degrabă moderată decât ridicată, vaccinul ar putea induce o reducere reală a cazurilor de gonoree”, a declarat Marshall.
În cadrul unui studiu de modelare, Peter White și colegii săi din cadrul Colegiului Imperial din Londra au descoperit faptul că ar fi rentabil să ofere vaccinul împotriva meningitei bărbaților care întrețin relații sexuale cu alți bărbați în cazul în care aceștia vizitează clinici pentru ITS, deoarece ei prezintă un risc ridicat de infecție. Grupul de interes ar include și persoanele care au fost testate pozitiv pentru gonoree sau oameni care au mai mult de cinci parteneri sexuali pe an.
„În mod ideal, ar trebui să le oferim oamenilor un vaccin împotriva gonoreei care este mai eficient. Totuși, orice poate fi folosit împotriva acestor tipuri de bacterii rezistente este un pas înainte. Gonoreea rezistentă la antibiotice devine o problemă din ce în ce mai mare”, a declarat Colin Garner, liderul organizației caritabile Antibiotic Resistance UK.