TehnoȘtiri

GOOGLE A BLOCAT UTILIZAREA APLICAȚIEI YOUTUBE VANCED

(c) Vanced

YouTube Vanced, un mod popular al aplicației oficiale YouTube pentru Android, a fost abandonat. Deși dezvoltatorii proiectului nu au oferit informații cu privire la motivul pentru care aplicația se închide, publicația The Verge a confirmat faptul că acesta este o scrisoare de încetare și renunțare primită de la compania Google.

YouTube Vanced a fost creat în anul 2017 și este un mod al aplicației Google YouTube pentru Android. Dezvoltatorii au decompilat aplicația oficială YouTube a companiei Google, au adăugat funcții suplimentare și au distribuit codul rezultat. Atracția principală a acestei aplicații a fost funcția de blocare a anunțurilor și redarea clipurilor în fundal. Pe lângă încălcarea drepturilor de autor, a celor de redistribuire a codului de proprietate Google și încălcarea mărcii YouTube, Vanced era privită ca o formă de piraterie, deoarece modul era, în esență, o versiune modificată a aplicației YouTube, care activa majoritatea funcțiilor YouTube Premium în mod gratuit.

Vanced nu bloca doar reclamele. Dezvoltatorii a adăugat o mulțime de funcții solicitate de comunitate, precum o temă mai întunecată, integrarea SponsorBlock și preferințele de calitate video. În plus, Vanced a reactivat butonul „Nu îmi place” de pe YouTube și a scăpat de interfața de utilizare YouTube Shorts. De asemenea, echipa din spatele modului Vanced a lansat și „YouTube Music Vanced”, care a adus modificări similare aplicației YouTube Music. Din cauza faptului că aplicația YouTube Vanced nu putea fi descărcată din Magazin Play, o aplicație open source, denumită „Vanced Manager”, era responsabilă de verificarea actualizărilor, instalarea ambelor aplicații Vanced, cât și a unei versiuni modificate a MicroG, astfel încât utilizatorii să se poată conecta cu contul lor Google.

De-a lungul celor 5 ani de existență, Vanced a fost atât de popular încât acesta a apărut accidental într-un videoclip oficial al companiei Samsung. Totuși, motivul pentru care Google a întârziat atât de mult distrugerea aplicației este necunoscut. În prezent, există încă o mulțime de alternative populare la aplicația YouTube, precum FOSS NewPipe, pe care Google nu le monitorizează.