Un vaccin împotriva unui virus care provoacă infecții toracice în cazul bebelușilor are un efect neașteptat: acesta reduce cantitatea de antibiotice administrate pentru a trata infecțiile bacteriene.
„Rezultatele, obținute în cadrul unui studiu amplu al unui vaccin împotriva virusului sincțial respirator (RSV), sugerează că injectarea ar putea ajuta la reducerea rezistenței la antibiotice”, a declarat Joseph Lewnard din cadrul Universității din California, Berkeley.
RSV este o cauză frecventă a răcelilor întâlnite în cazul copiilor. Din cauza faptului că aceasta poate cauza infecții toracice severe în cazul bebelușilor, mai multe firme lucrează la vaccinuri, administrate fie copiilor, fie mamelor însărcinate.
Resvax este un vaccin experimental, conceput pentru utilizare în timpul sarcinii și dezvoltat de firma americană de biotehnologie, Novavax. În anul 2019, compania a raportat rezultatele unui studiu randomizat amplu, în care s-a constatat faptul că vaccinul a redus infecțiile cu RSV la bebeluși, dar nu suficient pentru a-și îndeplini obiectivele.
Totuși, echipa lui Lewnard s-a întrebat dacă în cadrul studiului a fost observat vreun efect asupra utilizării antibioticelor. Deși aceste medicamente nu funcționează împotriva virusurilor (deoarece ele tratează doar infecțiile bacteriene), medicii le pot prescrie dacă nu cunosc cauza unei infecții. De asemenea, RSV poate conduce uneori la infecții secundare cu bacterii.
În cadrul studiului au participat aproximativ 4500 de femei însărcinate din 11 țări. Dintre acestea, două treimi au primit vaccinul RSV, iar o treime o injecție placebo. Bebelușii, ai căror mame au fost injectate cu vaccinul, au primit cu 13% mai puține antibiotice în primele trei luni de viață. În principal, medicamentele au fost administrate împotriva pneumoniei și a altor infecții ale tractului respirator inferior.
Acest lucru sugerează că, dacă oricare dintre celelalte vaccinuri RSV aflate în etapa de dezvoltare vor ajunge în stadiul de teste clinice, ele vor putea reduce utilizarea antibioticelor și, astfel, rezistența la antibiotice. Rezistența la antibiotice este o problemă în creștere în ceea ce privește apariția bolilor și creșterea moralității”, a declarat Lewnard.