Un muncitor, care a fugit atunci când centrala de la Cernobîl a fost capturată de forțele rusești în data de 24 februarie, a declarat faptul că oamenii de știință care monitorizează nivelul radiațiilor din acea zonă nu pot accesa laboratoarele și instrumentele lor, deoarece trupele rusești controlează centrala. În plus, alți angajați care operează încă centralele electrice din acea zonă sunt ținuți în condiții dure și nu pot lua pauze pentru a se odihni.
„Continuăm monitorizarea științifică pe cât posibil. Volumul actual de teste este mult mai mic din cauză că oamenii de știință din acea zonă nu au acces la laboratoarele și instrumentele din Cernobîl. Totuși, facem tot posibilul să monitorizăm valorile importante”, a declarat expertul nuclear din cadrul Academiei Naționale de Științe din Ucraina, care a cerut să rămână anonim din motive de securitate.
Omul de știință a adăugat faptul că toată echipa sa a reușit să scape din acea zonă și să părăsească zona de excludere a Cernobîl-ului în prima zi a invaziei. În ciuda acestui fapt, în prezent, unii dintre acești angajați sunt prinși în zone în care au loc lupte intense.
El a declarat că echipa sa comunică constant cu personalul care a rămas în acea zonă. Cu toate acestea, au trecut aproape două săptămâni de când armata Rusiei a capturat centrala, iar directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a declarat faptul că cei 210 angajați din acea zonă încă nu au putut pleca să se odihnească, lucru pe care el l-a subliniat ca fiind important pentru îndeplinirea sarcinilor în siguranță.
Omul de știință anonim a relata faptul că lucrătorii de la uzină sunt „eroi” pentru că continuă să asigure siguranța nucleară chiar și în acele condiții.
„Nu putem continua așa, trebuie să existe înțelegeri clare, angajamente clare de a nu merge nicăieri în apropierea unei instalații nucleare chiar atunci când vine vorba de operațiuni militare”, a declarat Grossi în cadrul unei conferințe de presă.
În prima zi a invaziei au existat vârfuri de radiație la centrala de la Cernobîl, pe care Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei le-a pus pe seama vehiculelor militare rusești, care ridicau praf radioactiv pe măsură ce avansau.
În data de 26 februarie, un transformator electric de la o instalație de eliminare a deșeurilor radioactive de lângă Harkov a fost avariat, iar a doua zi, rachetele au lovit o instalație similară din Kiev. În urma acestor atacuri nu au fost detectate scurgeri de radiații.
În data de 4 martie, un incendiu a fost declanșat de o serie de rachete care vizau centrala nucleară Zaporizhzhia. Deși incendiul a fost stins, rapoartele sugerează că pompierii au fost inițial sub focul forțelor rusești.
„Un generator de neutroni din cadrul Institutului de Fizică și Tehnologie din Harkov, folosit pentru cercetarea științifică, a fost distrus de bombardamente și există și îngrijorări cu privire la lipsa de comunicare din partea personalului unui centru oncologic din Mariupol care deține materiale radioactive”, a declarat Grossi.