Acasă Inginerie medicală PANSAMENTUL MEDICAL UTILIZAT PENTRU ÎNCHIDEREA RĂNILOR INTERNE

PANSAMENTUL MEDICAL UTILIZAT PENTRU ÎNCHIDEREA RĂNILOR INTERNE

61
0
(c) Xuanhe Zhao et al.

Cercetătorii au demonstrat că un pansament transparent, inspirat de banda adezivă, vindecă rapid leziunile interne ale șoarecilor.

Scurgerile apărute după intervențiile chirurgicale gastrointestinale pot provoca infecții periculoase, care afectează anual milioane de oameni. De obicei, chirurgii realizează o serie de cusături pentru a ajuta la vindecarea rănilor. Totuși, acestea pot forma sigilii imperfecte și pot produce o vindecare anormală, permițând bacteriilor din intestin să ajungă în țesuturile din apropiere.

În prezent, Xuanhe Zhao și colegii acestuia din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts au conceput un pansament transparent, biodegradabil, care ajută la vindecarea mai eficientă și mai rapidă a rănilor intestinale apărute în cazul șoarecilor și porcilor, fără a mai exista riscul de producere a scurgerilor de bacterii.

Deși pansamentele adezive sunt o practică obișnuită în ceea ce privește tratarea rănilor de la nivelul pielii, mediile umede din interiorul corpului sunt zone mai dificile. Zhao și colegii săi au proiectat pansamentul astfel încât acesta să funcționeze ca o bandă adezivă, care este lipicioasă doar pe o parte. Odată ce acoperă rana, materialul formează rapid un hidrogel, adică un strat adeziv, care poate ajuta la vindecarea rănii. De asemenea, pansamentul este flexibil, astfel încât acesta poate fi aplicat pe răni cu o topologie de suprafață complicată.

„Acest material este proiectat să funcționeze în aceste medii umede, dar are, în același timp, aceste caracteristici conforme cu țesutul”, a declarat Christoph Nabzdyk din cadrul Clinicii Mayo din Rochester, Minnesota, care a ajutat la testarea plasturelui pe animale.

De asemenea, pansamentul distribuie presiunea în jurul rănii, ceea ce este important deoarece, înainte de a începe să se vindece, unele răni sunt slabe timp de câteva zile.

„Deși utilizarea hidrogelurilor în cadrul plasturilor pentru răni nu este o practică neobișnuită, combinația dintre suprafața adezivă umedă și un strat superior uscat, precum și flexibilitatea acestuia, este inedită. Până în prezent, am folosit în mare parte suturi și capse, deoarece nu existau adezivi buni, care să aibă proprietăți similare cu cele ale intestinului”, a declarat Nuria Oliva-Jorge din cadrul Colegiului Imperial din Londra.

În prezent, Zhao și colegii săi doresc să dezvolte plasturele pentru utilizare pe oameni și au fondat o companie, denumită SanaHeal, pentru a face acest lucru. Totuși, controlul inflamației și a formării țesutului cicatricial va fi crucial pentru a demonstra faptul că plasturele este o alternativă sigură la suturile actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.