Acasă Energie ASPECTUL CÂMPURILOR DE EXTRACȚIE ALE LITIULUI

ASPECTUL CÂMPURILOR DE EXTRACȚIE ALE LITIULUI

244
0
(c) Tom Hegen

Deși aspectul mineralelor regăsite pe câmpurile de extracție ale litiului creează o priveliște uimitoare, acestea reprezintă și un aspect tulburător al planetei care se electrifică rapid.

Fotografia realizată de Tom Hegen, în care este surprinsă mina de litiu Soquimich din deșertul Atacama, condusă de importantul operator minier SQM, face parte din noul său proiect denumit The Lithium Series I, în care este documentată extracția litiului din Chile.

Elementul este o componentă esențială a bateriilor litiu-ion utilizate în cadrul mașinilor electrice, despre care se estimează că vor reprezenta până la 60% din vânzările de mașini noi până în anul 2030. Cererea continuă de litiu este fără precedent.

Cercetătorii sunt de părere că mai mult de jumătate din aprovizionarea mondială cu acest element se află în „Triunghiul Litiului”, adică zona unde se întâlnesc Chile, Argentina și Bolivia. Aproximativ 25% din această suprafață este reprezentantă de salina Salar de Atacama din nordul Chile.

Goana după litiu transformă peisajele din America de Sud. Nuanțele variate ale iazurilor din acest câmp de extracție sunt cauzate de diferite concentrații de carbonat de litiu, acestea variind de la diluat (care produc nuanța turcoaz), până la foarte concentrat, (are produc o culoare galbenă).

Deși aspectul lor este spectaculos, minele de litiu sunt dăunătoare mediului și folosesc o cantitate mare de apă și energie.

De asemenea, acestea pot dăuna comunităților locale. Triunghiul de litiu este una dintre cele mai uscate regiuni de pe Pământ, iar mineritul reduce accesul la apă dulce pentru comunitățile indigene și perturbă habitatele faunei sălbatice, efecte care sunt exacerbate doar de schimbările climatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.