Acasă Inginerie medicală TESTAREA UNOR TERAPII ÎMPOTRIVA BACTERIILOR REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

TESTAREA UNOR TERAPII ÎMPOTRIVA BACTERIILOR REZISTENTE LA ANTIBIOTICE

219
0
(c) iLexx/Getty Images

Cercetătorii din Belgia testează utilizarea virusurilor care distrug bacteriile, cunoscute sub numele de bacteriofagi, pentru tratarea infecțiilor rezistente la antibiotice. În prezent, datorită unui sistem de reglementare care facilitează prescrierea acestor terapii de către medici, peste 100 de persoane au beneficiat de tratament.

„Terapia cu bacteriofagi este, într-adevăr, din ce în ce mai comună, cel puțin în Belgia. Am coordonat tratamente cu bacteriofagi pentru puțin peste 100 de pacienți”, a declarat Jean-Paul Pirnay din cadrul Spitalului Militar Queen Astrid din Bruxelles.

Pirnay a afirmat faptul că echipa sa plănuiește să analizeze toate aceste cazuri și să publice rezultatele în curând. „La prima vedere, aș spune că există o îmbunătățire clinică în aproximativ 70% din cazuri. Rețineți, cei mai mulți dintre acești pacienți erau într-o stare critică din cauza faptului că antibioticele nu mai își făceau efectul”, a adăugat acesta.

Într-o lucrare de cercetare publicată în data de 18 ianuarie 2022, Pirnay și colegii săi au descris unul dintre aceste cazuri în detaliu. În luna martie 2016, o femeie cu vârsta de 30 de ani a fost grav rănită într-un atentat sinucigaș cu bombă, care a avut loc pe aeroportul din Bruxelles. În ciuda faptului că i s-au administrat antibiotice în momentul internării la Spitalul Erasme din Belgia, rănile ei s-au infectat și au împiedicat vindecarea.

După câteva luni, tratamentele intensive cu antibiotice provocaseră reacții adverse grave, dar nu reușiseră să înlăture infecția. Principalul vinovat a fost o tulpină a unei bacterii denumită Klebsiella pneumoniae, care este rezistentă la aproape toate medicamentele.

Unul dintre medici, Anaïs Eskenazi, a decis să încerce terapia cu bacteriofagi. Cercetătorii au trimis o mostră din bacterie la Institutul Eliava din Tbilisi, Georgia, pentru a identifica un bacteriofag care ar putea să o distrugă. Institutul Eliava folosește terapia cu bacteriofagi pentru a trata infecțiile încă din anii 1920.

După ce au identificat un astfel de bacteriofag, cercetătorii din cadrul institutului au dezvoltat un virus pentru uciderea bacteriei. Deși terapia putea fi aplicată încă din luna noiembrie 2016, aceasta a fost suspendată din cauza faptului că unii medici erau îngrijorați de siguranța și eficacitatea ei.

„,Cu excepția țărilor în care terapia cu bacteriofagi a fost folosită de mult timp, precum Georgia și Polonia, la acea vreme exista foarte puțină literatură științifică cu privire la utilizarea acestor organisme”, a declarat Eskenazi din cadrul Centrului Spitalului Cayenne din Guyana Franceză.

Din cauză că starea femeii nu s-a îmbunătățit până în luna februarie 2018, medicii au decis să aplice tratamentul cu bacteriofagi în combinație cu antibiotice. În decurs de câteva săptămâni, starea ei s-a îmbunătățit, iar femurul ei rupt a început, în cele din urmă, să se vindece. În prezent, femeia poate să meargă din nou, de obicei cu cârje, și practică sporturi precum ciclismul.

În ciuda unor astfel de rezultate, există mai multe obstacole în calea utilizării mai largi a terapiei cu bacteriofagi. „Bacteriofagii sunt specifici anumitor bacterii, iar acele bacterii pot dezvolta rapid rezistență. Evoluarea sau „pre-adaptarea” bacteriofagilor, reduce rezistența, dar necesită timp. De obicei, pacienții au trecut prin multe terapii eșuate cu antibiotice înainte de a lua în considerare bacteriofagii”, a declarat Ben Temperton din cadrul Universității din Exeter, Marea Britanie.

Deși există eforturi pentru dezvoltarea unor terapii cu bacteriofagi „programați”, care să conțină un cocktail de diferite tipuri de bacteriofagi, această idee ar necesita o modificare continuă pentru menținerea eficacității.

„Atunci când este posibil, medicii ar trebui să prefere utilizarea bacteriofagului pre-adaptat cu antibiotice pentru a obține sinergia fago-antibiotic, care face ca tratamentul să fie foarte eficient”, a declarat Eskenazi.

Aceste probleme fac dificilă obținerea aprobării de reglementare. În momentul în care femeia a fost tratată, Eskenazi a trebuit să obțină o aprobare specială pentru a încerca terapia cu bacteriofagi. Acest impediment există majoritatea țărilor, motiv pentru care terapiile cu bacteriofagi sunt rareori utilizate.

Cu toate acestea, în anul 2019, Agenția Federală pentru Medicamente și Produse de Sănătate din Belgia a introdus un sistem special conceput pentru terapia cu bacteriofagi cu scopul de a facilita accesul medicilor la tratament.

„Încercăm să extindem acest cadru în Europa”, a declarat Pirnay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.