Acasă Știri CEL MAI PUTERNIC SUPERCOMPUTER DIN MAREA BRITANIE

CEL MAI PUTERNIC SUPERCOMPUTER DIN MAREA BRITANIE

90
0
(c) Timofeev Vladimir/Shutterstock

Guvernul din Marea Britanie a finanțat dezvoltarea celui mai puternic supercalculator al țării. Acesta are o putere de aproape 3 ori mai mare decât a supercomputerului Cray XC40 operat de către serviciul de meteorologie Met Office.

Sistemul ARCHER2, care a costat 79 de milioane de lire sterline, a fost construit în cadrul Laboratorului de Calcul Avansat al Universității din Edinburgh. Deși instalația a fost pornită la sfârșitul lunii noiembrie a anului 2021 și, în momentul actual, se află printr-o perioadă de testare, aceasta este deja utilizată pentru modelarea erupțiilor vulcanice.

Computerul este format din 5860 de noduri, iar fiecare nod conține două procesoare AMD cu 64 de nuclee. Acesta este unul dintre cele mai rapide computere de uz general din lume, având la bază unități centrale de procesare, care pot excela la anumite probleme, în detrimentul plăcilor grafice. În prezent, ARCHER2 se află pe locul 22 în clasamentul global al supercalculatoarelor, denumit TOP500.

Simon McIntosh-Smith din cadrul Universității din Bristol a lucrat la proiectul ARCHER2 și a declarat faptul că cea mai mare parte a asamblării a fost finalizată. „În prezent, sistemul se află în perioada de testare finală și este folosit pentru a rezolva diverse aplicații. În acest fel, vor fi eliminate toate problemele rămase”, a adăugat acesta.

Rolul computerului ARCHER2 este de a furniza date Serviciului Național de Supercalcul din Marea Britanie, acesta fiind un dispozitiv la care toți oamenii de știință și inginerii vor putea avea acces. Chiar dacă procesul de dezvoltare nu este finalizat în mod oficial, acesta este deja operat la capacitate maximă.

Deși predecesorul acestuia, supercomputerul ARCHER (Advanced Research Computing High End Resource), urma să fie înlocuit la începutul anului 2020, acesta a continuat să funcționeze pe perioada pandemiei de Covid-19. Acesta a fost oprit în luna mai a anului 2020, atunci când a fost ținta unui atac cibernetic. Totuși, ARCHER a revenit online, rulând până în luna ianuarie a anului 2021. Acesta a furnizat date pentru diverse aplicații, de la dinamica fluidelor regăsite în motoarele aeronavelor și până la simulări ale centralelor eoliene din Marea Nordului.

Dezvoltarea supercalculatoarelor avansează într-un ritm rapid. Consiliile de cercetare din Marea Britanie au realizat o serie de planuri pentru dezvoltarea, până în anul 2025, a următoarei generații de supercalculatoare. Acest lucru ar însemna crearea unui computer de 51 de ori mai puternic decât ARCHER2.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.