În regiunile vulcanice, rezervoarele de apă caldă aflate în subteran creeză o gaură de foraj datorită presiunii ridicate. Ulterior, apa se transformă în aburul care va comanda o turbină aflată la suprafață. Cu toate acestea, în cea mai mare parte a lumii, rocile precum granitul sunt uscate și impermeabile. În consecință, echipamentele de foraj sunt ineficiente. Drept rezultat, inginerii au proiectat sistemele geotermale.
- Pomparea apei reci
Apa rece este pompată la presiune ridicată printr-o sondă de injecție. Acest lucru forțează propagarea fisurilor naturale din straturi, permițând apei să se infiltreze lateral prin roca fierbinte. Deși procesul este similar cu cel al extracției de petrol și gaze, acesta nu necesită utilizarea de solvenți nocivi.
- Extragerea apei calde
În apropiere sunt forate mai multe „puțuri de producție” pentru a permite apei încălzite din rocă să circule. Forarea acestor puțuri nu poate fi calculată cu exactitate, deoarece, pentru a putea extrage apa, ele trebuie să întâlnească una dintre fisuri, care, de obicei, au o lățime mai mică de 5cm . Cu toate acestea, tehnologia modernă de geo-imagistică a îmbunătățit rata de succes de la 25% la 80%.
- Producerea energiei electrice
La suprafață, apa caldă este trecută printr-un schimbător de căldură utilizat pentru fierberea unui fluid secundar, precum butanul. Astfel, acesta va crea un gaz de înaltă presiune folosit pentru învârtirea unei turbine, care va genera energie electrică. Apa răcită va fi pompată înapoi în straturile de rocă, creându-se o buclă închisă.