Un robot controlat de o minge de alge și alimentat prin procesul de fotosinteză poate înota prin apă și se poate deplasa în jurul obstacolelor.
Neil Phillips și colegii acestuia din cadrul Universității de Vest a Angliei, Marea Britanie, au vrut să construiască un robot care să nu conțină dispozitive electronice, ceea ce înseamnă că acesta nu ar interfera cu niciun instrument de măsurare electromagnetic. Echipa a introdus o bilă marimo, adică o minge de alge, care se formează, în mod natural, în curenții de apă dulce, în interiorul unei carcase sferice realizată din plastic imprimat 3D și echipată cu orificii de ventilație. Atunci când grupul a scufundat dispozitivul în apă și l-a expus la lumină, bila marimo a produs oxigen prin procesul de fotosinteză. Gazul a îndepărtat bila de sursa de lumină.
„Ne-am uitat la un mod diferit de a face lucrurile. Ne-am întors la procesele biologice, așa că în acest cazul în care nu vor mai exista motoare, dispozitive electronice sau sisteme de stocare, putem utiliza doar procesul de fotosinteză”, a declarat Phillips.
Robotul poate transporta instrumente de măsură de bază și poate ocoli obstacolele plutind în jurul lor. Acesta nu poate fi operat manual, ceea ce îl face inadecvat pentru anumite sarcini, dar ar putea fi folosit pentru investigații simple, precum testarea calității sau a temperaturii apei.
Deoarece sistemul este atât de simplu, acesta este fiabil, ușor de reparat și poate fi fabricat cu un cost de aproximativ de 25 lire per robot. Deșii roboții dezvoltați anterior foloseau elemente de fotosinteză pentru deplasare, acesta este primul care este alimentat de un întreg organism.
„Sistemul este funcțional și atât de simplu pentru că se bazează pe un organism viu. Totuși, acesta ar putea fi și un dezavantaj dacă părți ale organismului reușesc să iasă din carcasă. Dacă nu există un înveliș impermeabil, se vor desprinde bucăți de alge, care vor ajunge să interacționeze cu mediul”, a declarat Jonathan Rossiter din cadrul Universității din Bristol, Marea Britanie.