Acasă Energie PROGRAMAREA INTELIGENTĂ A SARCINILOR DE CALCUL MAJORE PENTRU REDUCEREA EMISIILOR DE DIOXID...

PROGRAMAREA INTELIGENTĂ A SARCINILOR DE CALCUL MAJORE PENTRU REDUCEREA EMISIILOR DE DIOXID DE CARBON

64
0
(c) ALEX PLAVEVSKI/EPA-EFE/Shutterstock

Cercetătorii sunt de părere că în ceea ce privește reducerea impactului centrelor de date, care stau la baza multor procese (de la bănci la rețelele de socializare) asupra mediului, flexibilitatea este cheia. Astfel, realizarea calculelor intense în timpul nopții sau în weekend ar putea reduce emisiile de carbon asociate acestora cu 30%.

Experții din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie au constatat faptul că, în anul 2019, centrele de date au consumat aproximativ 250 de terawați oră, sau aproximativ 1% din consumul global de energie electrică. De asemenea, aceștia sunt de părere că, în anul 2022, consumul ar putea să crească la aproximativ 270 de terawați oră. Philipp Wiesner din cadrul Universității Tehnice din Berlin a declarat faptul că, pentru a reduce emisiile de carbon, acest consum trebuie redus. O altă opțiune ar putea fi programarea activității în momentele în care sursele de energie regenerabilă au cel mai bun randament.

Wiesner și colegii săi au simulat efectul schimbării momentului în care au loc cele mai costisitoare procese din punct de vedere energetic în momentul în care mixul energetic este înclinat către energia regenerabilă. În cadrul unui test, cercetătorii au simulat o companie care rulează o sarcină pe timp de noapte, pe toată perioada anului 2020. În mod normal, sarcina era programată să ruleze în fiecare noapte la ora 1 dimineața, dar, în alte teste, sarcina putea fi finalizată în orice moment din timpul unei ferestre de 16 ore. În cadrul modelului s-au introdus informații cu privire la mixul energetic din fiecare regiune de pe planetă în cursul acelui an, iar scopul acestuia a fost de minimizare a emisiilor de carbon.

În cadrul simulării s-a arătat că, în Marea Britanie, rularea calculului intensiv de date în această fereastră ar produce o scădere a emisiilor de carbon pe parcursul anului de 7,4%. În Germania, cifra a crescut la 11,2%, iar într-o simulare a nevoilor de calcul din California, economiile au depășit 33%.

„Dacă un om de știință demarează un test de învățare automată joi seara, nu prea îi pasă dacă acest lucru se face vineri la opt seara sau luni dimineața. Să zicem că avem o sarcină de noapte, precum realizarea unei copii de rezervă a bazei de date sau generarea unui raport financiar, iar aceste proces au loc întotdeauna la unu dimineața. Poate că nu trebuie să aibă loc la unu dimineața. Poate că ele pot avea loc oricând între șase seara și opt dimineața”, a declarat Wiesner.

El a adăugat faptul că există un precedent pentru un sistem similar: sistemele de răcire din depozite și fabricile de producție de oțel deseori schimbă sarcinile de lucru în perioade în care energia este cea mai ieftină. Wiesner este de părere că elaborarea unei  politică guvernamentale, care să stimuleze un sistem similar conceput pentru a minimiza emisiile de carbon, ar putea fi posibilă.

Ralitsa Hiteva din cadrul Universității din Sussex, Marea Britanie, a declarat faptul că „pentru a ne apropia de obiectivul de neutralitate, astfel de soluții sunt exact genul de lucru de care avem nevoie mai mult, în special la nivel regional”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.