Acasă Inginerie medicală MICȘORAREA TUMORILOR CANCEROASE DE LA NIVELUL CREIERULUI

MICȘORAREA TUMORILOR CANCEROASE DE LA NIVELUL CREIERULUI

96
0
Săgețile din imaginile RMN arată aspectul tumorilor înainte de tratament (stânga) și după tratament (dreapta). (c) SUNNYBROOK HEALTH SCIENCES CENTRE

Medicii au demonstrat faptul că livrarea în siguranță a medicamentelor, direct în creierul unei persoane, este posibilă prin intermediul unui tratament pentru cancer, care implică încălcarea „barierei hematoencefalice”.

Metoda presupune ca vasele de sânge dintr-o anumită regiune cerebrală să fie mai poroase pentru o scurtă perioadă de timp. Acest lucru este necesar pentru a permite transferul unui medicament din fluxul sanguin la nivelul celulelor tumorale.

Prin intermediul acestei metode a fost posibilă micșorarea tumorilor de la nivelul creierului, în cazul a patru femei cu cancer mamar. Pentru această intervenție a fost utilizat un medicament denumit Herceptin.

În mod normal, vasele de sânge din creier sunt mai impermeabile decât cele din alte zone ale corpului. Acest lucru se datorează faptului că celulele care alcătuiesc pereții vaselor sunt mai strâns legate între ele. Această legătură are ca rezultat formarea unei bariere hematoencefalice, care ajută la stabilizarea mediului chimic al celulelor creierului și blochează accesul potențialelor toxine și microbi.

Timp de zeci de ani, oamenii de știință au încercat să transfere substanțe medicamentoase dincolo de această barieră. Una dintre abordările principale este reprezentată de injectarea de bule mici în sânge și concentrarea unor fasciculele de ultrasunete către regiunea vizată. Ultrasunetele produc vibrarea bulelor, lucru ce lărgește decalajul dintre celulele aflate în peretele vaselor de sânge.

Deși metoda a fost demonstrată anterior, aceasta nu a fost folosită niciodată în cadrul unui tratament până în prezent. Nir Lipsman și colegii acestuia din cadrul Institutului de Cercetare Sunnybrook din Toronto, Canada, au folosit această metodă pentru a introduce Herceptin în tumorile care s-au răspândit la nivelul creierului a patru femei cu cancer de sân.

După ce au primit până la șase tratamente la fiecare trei săptămâni, tumorile au scăzut în dimensiune, în medie, cu 19%. Medicamentul a fost utilizat împreună cu un compus ușor radioactiv, care a permis observarea zonei în care acesta ajunge prin intermediul scanărilor cerebrale.

„Rezultatele nu înseamnă că a fost descoperit un remediu pentru tumorile cerebrale, deoarece cele mai avansate tipuri de cancer dezvoltă, în cele din urmă, rezistență la medicamente precum Herceptin. Totuși, micșorarea tumorilor în cazul celor patru femei este o dovadă principială a faptului că bariera hematoencefalică poate fi depășită”, a declarat James Choi din cadrul Colegiului Imperial din Londra, care nu a fost implicat în studiu.

Deși, în cele din urmă, una dintre femei a decedat din cauza progresiei tumorilor care s-au răspândit în altă parte a corpului ei, ceilalți participanți sunt în prezent stabili.

„În viitor, metoda ar putea ajuta la tratarea unor afecțiuni neurologice, precum boala Alzheimer și boala neuronului motor. Dintr-o perspectivă tehnologică, aceasta este o descoperire majoră”, a declarat Lipsman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.