Acasă Inginerie medicală UTILIZAREA UNUI LUBRIFIANT SINTETIC PENTRU TRATAREA ARTROZEI LA GENUNCHI

UTILIZAREA UNUI LUBRIFIANT SINTETIC PENTRU TRATAREA ARTROZEI LA GENUNCHI

168
0
(c) DR P. MARAZZI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Artroza de la nivelul genunchiului ar putea fi tratată prin intermediul unor injecții cu un fluid lubrifiant, asemănător celui de origine naturală, regăsit în articulații. Lichidul permite repararea automată a articulațiilor deteriorate, prin stimularea regenerării cartilajului.

Osteoartrita, un rezultat al uzurii articulației care are loc pe parcursul vieții, implică deteriorarea cartilajului, un țesut cauciucat care acoperă capetele oaselor. În urma unor scanări ale genunchilor artritici s-au putut observa bucăți de cartilaj în interiorul articulației care s-au rupt din țesutul principal al cartilajului.

„Acest lucru crește frecarea din interiorul articulației, conducând la formarea unei bucle de feedback care accelerează daunele”, a declarat Chuanbin Mao din cadrul Universității din Oklahoma, Norman.

Pentru îndepărtarea resturilor și netezirea cartilajul rămas se poate recurge la intervenții chirurgicale. Totuși, această abordare nu este foarte eficientă. Unele abordări experimentale implică injectarea de celule stem, care sunt adesea prelevate din sângele sau din straturile de grăsime ale persoanei.

Mao și echipa sa s-au concentrat pe analizarea lichidului sinovial, adică lichidul din interiorul articulațiilor. Lichidul articular sănătos conține o moleculă mare, denumită complex de lubrifiere. Acesta este compus din acid hialuronic, o serie de elemente, denumite lubrifine, precum și subunități lipidice.

Lubrifina se leagă de moleculele de apă, iar întregul complex de lubrifiere se leagă de cartilaj. Acest lucru creează un strat apos deasupra cartilajului, care reduce frecarea în timpul mișcării articulațiilor.

Mao și colegii săi au creat o versiune artificială a complexului de lubrifiere, legând o altă moleculă, denumită PAMPS, și un înlocuitor de lipide de acidul hialuronic. Atunci când a fost aplicat pe mai multe bucăți de cartilaj uman în cadrul unor teste de laborator, substanța a redus frecarea.

De asemenea, cercetătorii au injectat substanța în articulațiile picioarelor unui grup de șobolani care sufereau de artrită timpurie. După o perioadă de opt săptămâni, în urma unei analize la microscop, articulațiile șobolanilor păreau să se fi refăcut aproape complet. „Cartilajul părea să fi crescut din nou. Am constatat faptul că lubrifierea poate ajuta la regenerarea țesuturilor. Aceasta este o descoperire nouă”, a declarat Mou.

Ulterior, echipa va încerca utilizarea fluidului artificial pe animale mai mari, cu articulații care sunt mai asemănătoare cu cele ale oamenilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.