Acasă Energie ALIMENTAREA CU ENERGIE A LOCUINȚELOR DIN MAREA BRITANIE PRIN INTERMEDIUL REZERVOARELOR NORVEGIENE

ALIMENTAREA CU ENERGIE A LOCUINȚELOR DIN MAREA BRITANIE PRIN INTERMEDIUL REZERVOARELOR NORVEGIENE

103
0
(c) North Sea Link

Începând cu data de 30 septembrie 2021, cu ajutorul unui cablu cu o lungime de 724 de kilometri, o parte din locuințele din Marea Britanie vor fi alimentate cu energie electrică produsă cu ajutorul rezervoarelor norvegiene.

Cablul, plasat pe fundul Mării Nordului, este al șaselea de acest tip și face parte dintr-o rețea în creștere de interconexiuni electrice între Marea Britanie și vecinii săi europeni. Această rețea este utilizată pentru a comercializa energie și pentru a se adapta la rețelele care depind din ce în ce mai mult de producția variabilă de energie eoliană, solară și hidro.

Testat pentru prima dată în luna iunie 2021, cablul de cupru va funcționa la jumătate din potențialul său timp de trei luni, înainte de a atinge capacitatea sa maximă de 1.400 megawați, suficientă pentru a alimenta cu energie 1,4 milioane de locuințe.

Prin intermediul acestei legături, Norvegia, care generează aproape toată energia electrică cu ajutorul centralelor hidroelectrice, va livra electricitate către Marea Britanie, unde prețurile energiei sunt mai mari. Ulterior, legătura poate fi utilizată pentru a exporta energie electrică de la fermele eoliene offshore către instalațiile de pompare a apei din Norvegia, acestea împingând apa în sus și eliberând-o pentru a genera electricitate atunci când este necesar.

Începerea operațiunilor comerciale va ajuta enorm industria energetică din Marea Britanie, care a fost afectată de un incendiu, în urma căruia o legătură separată cu Franța a pierdut 50% din capacitate. „Lansarea nu ar fi putut veni într-un moment mai bun”, a declarat Tom Edwards din cadrul firmei Cornwall Insight.

Cu toate acestea, el a declarat faptul că noua legătură nu va „schimba în mod semnificativ” prețurile mari ale energiei electrice cu care se confruntă Marea Britanie, din cauza prețurilor ridicate ale gazelor.

Pentru moment, Marea Britanie este un importator net, țara obținând aproape o zecime din aprovizionarea cu energie electrică cu ajutorul rețelei de cabluri. Totuși, creșterea rapidă a parcurilor eoliene offshore și reducerea decalajului dintre prețurile energiei electrice din țară și cele din statele vecine înseamnă că Edwards se așteaptă ca Marea Britanie să devină exportator net până în anul 2025.

„Marea Britanie dispune de cea mai bună resursă eoliană, în sudul Europei există cea mai bună resursă de energie solară, iar Norvegia este un loc ideal pentru producerea de hidroenergie. Cu cât suntem mai conectați, cu atât putem împărtăși mai bine aceste lucruri și putem reduce impactul asupra mediului. Sperăm ca acest proiect să fie un câștig pentru toată lumea”, a declarat Edwards.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.