Anual, aproximativ două milioane de femei din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer de sân. În mod obișnuit, pentru detectarea cancerului sunt prelevate și analizate probe de țesut ale tumorii. După aceea, persoana este plasată într-una dintre cele trei categorii: risc scăzut (grad 1), risc mediu (grad 2) și risc ridicat (grad 3). Ulterior, specialiștii proiectează un plan de tratament pe baza acestei evaluări inițiale.
Cu toate acestea, din cauza informațiilor reduse, această metodă poate conduce la tratarea incorectă a pacienților. În prezent, o echipă de cercetători din cadrul Institutului Karolinska din Suedia a dezvoltat un instrument de imagistică, bazat pe inteligență artificială (IA), care poate ajuta specialiștii să diagnosticheze mai exact tumorile apărute în cazul cancerului de sân.
„Aproximativ jumătate dintre pacienții cu cancer de sân au o tumoră de gradul 2, ceea ce, din păcate, nu oferă nicio îndrumare clară asupra modului în care trebuie tratată aceasta. În consecință, unii dintre pacienți sunt supra-tratați, în timp ce alții riscă sa fie sub-tratați. Aceasta este problema pe care am încercat să o rezolvăm”, a declarat autorul principal al studiului, Yinxi Wang, doctorand în cadrul Departamentului de Epidemiologie Medicală și Biostatistică a Institutului Karolinska.
Echipa a instruit un sistem IA să recunoască caracteristicile diferitelor clasificări ale tumorii folosind imagini microscopice de înaltă rezoluție realizate pe 2.800 de pacienți. Drept urmare, acesta a fost capabil să împartă pacienții cu tumori de gradul 2 în două subgrupuri, mai exact cu risc ridicat și cu risc scăzut, permițând specialiștilor să elaboreze planuri de tratament mai potrivite pentru fiecare pacient în parte.
„Marile avantaje ale metodei sunt rentabilitatea și rapiditatea deoarece aceasta se bazează pe imagini ale probelor de țesut realizate cu ajutorul microscoapelor, analiza făcând deja parte din procedura spitalului. Sistemul ne permite să oferim acest tip de diagnostic mai multor persoane și îmbunătățește capacitatea de a oferi tratamentul potrivit oricărui pacient.”, a declarat Johan Hartman, co-autorul studiului, profesor de patologie în cadrul Departamentul de Oncologie-Patologie al Institutul Karolinska și patolog în cadrul Spitalului Universitar Karolinska.
În prezent, cercetătorii intenționează să rafineze în continuare sistemul IA și speră să lanseze pe piață un produs de diagnosticare complet funcțional până în anul 2022.