Acasă Știri CREȘTEREA TEMPERATURILOR ÎN ZONELE URBANE

CREȘTEREA TEMPERATURILOR ÎN ZONELE URBANE

37
0
(c) Mohamed Hussain Younis / EyeEm / Getty Images

În ultimii 40 de ani, căldura extremă a reprezentat o provocare din ce în ce mai mare pentru populațiile urbane din întreaga lume.

Orașele sunt vulnerabile la valuri de căldură atât din cauza schimbărilor climatice, cât și a efectului urban de insulă de căldură, în care zonele urbane sunt mult mai fierbinți decât regiunile rurale înconjurătoare. Acest fenomen se datorează infrastructurii mai dezvoltate și activități umane.

Cascade Tuholske și colegii acestuia din cadrul Universității din California, Santa Barbara, au utilizat atât o bază de date cu privire la populația urbană la nivel mondial, cât și o serie de estimări ale temperaturilor maxime globale ale aerului și a umidității relative pentru a afla impactul temperaturilor zilnice mai mari de 30°C dintre anii 1983 și 2016 asupra regiunilor urbane.

„Sunt de părere că acest studiu oferă o hartă care ne poate ajuta să determinăm zonele în care trebuie să intervenim”, a declarat Tuholske.

Echipa a compilat date cu privire la 13.115 așezări urbane, inclusiv pentru unele aflate în regiunile cu urbanizare rapidă, precum Africa Subsahariană, Orientul Mijlociu și Asia de Sud, care sunt frecvent subreprezentate în studiile urbane.

Tuholske și colegii săi au estimat faptul că expunerea globală la căldură extremă (evaluată utilizând un parametru care a luat în considerare numărul de persoane afectate și numărul de zile în care fiecare persoană a fost afectată) a crescut cu 199% în perioada 1983 – 2016. În anul 1983, au existat 40 miliarde expuneri de timp persoană-zi. În anul 2016, ce cifra respectivă a crescut la 119 miliarde.

(c) Nasa Earth Observatory

„Această lucrare indică necesitatea unor cercetări suplimentare asupra factorilor care afectează sănătatea persoanelor din zonele urbane”, a declarat Gabriele Manoli din cadrul Colegiului Universitar din Londra.

„Datele colectate vor fi făcute publice pentru a permite altor experți să evalueze modul în care comunitățile urbane sunt afectate de căldura extremă”, a declarat Tuholske.

„Majoritatea reprezentanților marilor orașe din întreaga lume sunt foarte conștienți de aceste probleme. Aceștia au demarat o mulțime de inițiative pentru a aborda aceste probleme”, a declarat Prathap Ramamurthy din cadrul City University din New York.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.