Acasă Robotică ROBOTUL PRINTAT 4D CARE SE POATE ASAMBLA SINGUR

ROBOTUL PRINTAT 4D CARE SE POATE ASAMBLA SINGUR

63
0
(c) NewScientist

Un „robot printat 4D” în formă de tub se poate rostogoli, poate transporta o încărcătură și poate naviga printr-un peisaj imprevizibil.

Wei Feng și colegii acestuia din cadrul Universității Tianjin din China au proiectat robotul, care este construit folosind o foaie plată și dreptunghiulară din elastomer de cristal lichid tipărit 3D. Atunci când suprafața pe care este așezată această foaie este încălzită la o temperatură mai mare de 160°C, foaia se autoasamblează prin rulare într-o formă tubulară, în spirală.

Această schimbare de formă care are loc în timp adaugă o a patra dimensiune procesului de construcție, cercetătorii numind acest obiect un robot printat 4D.

Robotul se rotește automat într-o anumită direcție după ce acesta își schimbă forma într-un tub, deoarece contactul cu suprafața fierbinte induce o deformare a materialului. Forța produsă este suficientă pentru a permite robotului să urce pante cu înclinații de până la 20 de grade și să tragă după el diferite sarcini. Acesta poate chiar să navigheze pe o suprafață neuniformă, dar dacă diferența de înălțime este prea mare pentru a putea urca, robotul își va schimba direcția.

„Acest mic robot este o mare surpriză. Am fost surprinși în special atunci când el a urcat peste două bucăți de sticlă și s-a întors înapoi atunci când a fost blocat de trei bucăți de sticlă. În acel moment, robotul părea viu”, a declarat Feng.

Roboții pot funcționa la temperaturi de până la 200°C.

„Un astfel de robot este suficient de robust pentru a depăși un obstacol și a urca pe o suprafață înclinată, el prezentând un potențial mare în ceea ce privește percepția tactilă, transportul mărfurilor și explorarea unor suprafețe necunoscute”, a declarat Ximin He din cadrul Universității din California, Los Angeles.

„Pentru a putea îndeplini sarcinile de transport și explorare de care este capabil acest prototip, alți roboți au nevoie de diverse componente electronice. Ceea ce apreciem cel mai mult este autonomia și adaptabilitatea tactilă a acestui robot”, a adăugat Feng.

Înainte de a putea fi folosit pentru sarcini mai complexe, cercetătorii vor trebui să implementeze un tip de telecomandă la prototip cu scopul a-i ghida deplasarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.