Acasă Planeta Pământ SCHIMBĂRILE CLIMATICE AU PROVOCAT DECLINUL RECENT AL FLUTURELUI MONARH

SCHIMBĂRILE CLIMATICE AU PROVOCAT DECLINUL RECENT AL FLUTURELUI MONARH

64
0
(c) Corry Anne / Alamy

„Schimbările climatice din ultimii ani au reprezentat cea mai mare cauză a declinului brusc al fluturelui monarh (Danaus plexippus) din America de Nord”, au declarat cercetătorii care se tem că unele zone din aria lor de reproducere vor deveni neospitaliere sub acțiunea încălzirii viitoare.

Puzzle-ul declinului insectei, renumit pentru migrația sa epică din SUA și Canada în Mexic în timpul iernii, a avut ca și cauze erbicidele care distrug planta de lăptucă, prin intermediul căreia omizile se hrănesc exclusiv, până la problemele de pe ruta lor de migrație și schimbările climatice.

Pentru a testa empiric care factor a avut cel mai mare impact, Erin Zylstr și colegii săi, din cadrul Universității de Stat din Michigan, au analizat 18.000 de studii științifice ale fluturilor monarh, efectuate în SUA și Canada. Ulterior, aceștia au combinat datele obținute cu cele meteorologice, pentru a construi un model al populațiilor lor. Între anii 2004 și 2018, cantitatea de precipitații și temperatura medie pe termen lung a fost de aproape șapte ori mai importantă decât alți factori în explicarea cifrelor de vară a populației fluturilor monarh.

„Da, schimbările climatice au loc și se pare că afectează fluturii monarh. Acum că avem aceste informații, putem concepe un plan inteligent pentru conservarea fluturilor și a altor animale sălbatice”, a declarat coautoarea Elise Zipkin.

„Studiul nu contrazice cercetările anterioare care au găsit o corelație între utilizarea erbicidelor, distrugerea culturilor de lăptuci și cea mai abruptă perioadă de declin al fluturelui monarh, din anul 1994 până în anul 2003”, a declarat Zipkin. Dar aceasta susține că planta de lăptucă a rămas „destul de constant” din anul 2004 până în anul 2018, ceea ce, împreună cu rezultatele modelării, arată că una dintre cauzele principale este reprezentată de schimbările climatice.

Zipkin susține că cercetarea nu înseamnă pentru conservaționiști că ar trebui să înceteze să protejeze și să planteze lăptucă pentru a ajuta fluturii. Dar, pe măsură ce ne gândim la viitor [la schimbările climatice], zonele care ai fost benefice pentru fluturii monarh nu pot rămâne neschimbate, iar plantarea lăptucilor nu poate fi suficientă.

Un avertisment dedus din cercetare este că cele 18.000 de studii științifice pe care se bazează concluziile au o anumită prejudecată geografică. Cele mai multe sunt proiecte de știință cetățenești, astfel încât sunt în mod inerent părtinitoare la zonele din apropierea orașelor, în cazul în care majoritatea oamenilor trăiesc, decât la zonele agricole mai slab populate.

„Per total, rezultatele mi se par destul de convingătoare”, a declarat Marcus Kronforst din cadrul Universității din Chicago, menționând că alte cercetări recente au constatat efectul negativ al schimbărilor climatice asupra numărului de fluturi din SUA.

Elizabeth Crone din cadrul Universității Tufts, Massachusetts, consideră că studiul îndeplinește o cerință sofisticată de a arăta modul în care clima a contribuit la fluctuațiile de la an la an în abundența fluturilor monarh din ultimii ani. Dar ea spune că o altă explicație este pur și simplu o schimbare unică – pierderea timpurie a lăptucilor – care a redus permanent numărul maxim de pui monarhi de sex feminin care puteau fi produși, creând o spirală de declin, observată în anul 2004.

„Ar fi alarmant dacă rezultatele modelate sunt susținute de studii suplimentare”, a declarat Dan Hoare, din cadrul organizației caritabile Butterfly Conservation din Marea Britanie. Acesta apreciază cercetarea, dar adaugă că nu ar trebui să fie o surpriză faptul că schimbările climatice sunt un factor pentru extincția fluturilor monarh, deoarece aceștia sunt foarte sensibili la schimbările de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.