Roșiile care sunt consumate de către insecte folosesc semnale electrice, pentru a trimite o alertă în restul plantei, similar cu modul în care sistemele noastre nervoase ne avertizează cu privire la răni.
Un studiu a constatat faptul că semnalele transmise par să ajute planta să se apere, eliberând peroxid de hidrogen, o substanță chimică reactivă care combate infecțiile microbiene ale țesuturilor deteriorate.
Sistemele nervoase umane folosesc celule specializate, denumite neuroni, pentru a trimite semnale electrice între diferite părți ale corpului. Plantele nu au în componență neuroni, dar au tuburi lungi și subțiri numite xilem și floem pentru mutarea sevei între rădăcinile, frunzele și fructele lor. Ionii încărcați care se deplasează înspre și dinspre aceste tuburi pot propaga semnalele electrice în diferite părți ale plantei, într-un mod similar cu cel al neuronilor, deși se știe mult mai puțin despre acest proces la plante decât la animale.
Lucrările anterioare au constatat că frunzele care sunt deteriorate fizic trimit semnale electrice către alte frunze. În cadrul unui nou studiu, Gabriela Niemeyer Reissig și colegii săi de la Universitatea Federală din Pelotas din Brazilia au investigat dacă acest proces s-ar putea petrece în cazul fructelor.
Aceștia au analizat plantele mici, precum roșii lecherry (botanic vorbind, roșiile sunt un fruct) plasându-le în interiorul cuștilor Faraday, care blochează câmpurile electrice externe și limitează accesul omizilor moliei Helicoverpa armigera pe suprafața fructelor, aflate în pungi de plastic.
Electrozii plasați în tulpinile fructelor au demonstrat că modelele de activitate electrică s-au schimbat în timpul și după ce omizile au început să mănânce. De asemenea, acestea au variat în funcție de faptul dacă fructele au fost coapte sau verzi. „Activitatea electrică a fructului se schimbă constant în fiecare secundă. Putem găsi un model [distinct] în activitatea electrică atunci când o insectă atacă”, a declarat Niemeyer Reissig.
De asemenea, a existat o creștere a nivelurilor de peroxid de hidrogen produs de fructele și frunzele neatinse la plantă atacată. „Acest lucru este probabil pentru a evita infecțiile microbiene ale țesutului vegetal deteriorat sau ca o strategie de a provoca moartea celulelor în partea afectată, prevenind răspândirea agenților patogeni”, spune Niemeyer Reissig.