Acasă Energie 70% DINTRE OAMENI TRĂIESC ÎN ȚĂRI FĂRĂ RESURSE SUSTENABILE

70% DINTRE OAMENI TRĂIESC ÎN ȚĂRI FĂRĂ RESURSE SUSTENABILE

169
0
(c) Dinodia Photos/Alamy

Aproape trei sferturi din populația planetei trăiește în țări care nu au resurse naturale suficiente pentru a avea un trai sustenabil și nici bani suficienți pentru a le achiziționa din altă parte.

Biocapacitatea reprezintă capabilitatea unui ecosistem de a regenera resursele pe care oamenii le folosesc. Aceasta compară rata la care utilizăm resursele naturale cu capacitatea noastră de a le înlocui și de a reduce deșeurile produse.

Pentru a-și menține populația, o țară are nevoie fie de resurse suficiente pentru a se potrivi amprentei ecologice a poporului său și pentru a menține un surplus de biocapacitate, fie are nevoie de suficienți bani pentru a achiziționa biocapacitatea necesară din altă parte pentru a putea compensa orice deficit.

Mathis Wackernagel din cadrul Global Footprint Network din California și colegii săi au analizat biocapacitatea fiecărei națiuni din perioada 1980-2017, examinând dacă au avut un deficit sau un surplus de resurse. Apoi, aceștia au comparat valorile cu PIB-ul pe cap de locuitor al fiecărei țări – suma tuturor tranzacțiilor monetare într-o economie împărțită între populația țării – pentru a estima venitul mediu.

În anul 2017, 72% din populația globală trăia în țări cu un deficit de biocapacitate și un venit aflat sub medie. Aceasta înseamnă că 5,4 miliarde de oameni nu au putut obține, în mod sustenabil, resursele ecologice de care au nevoie și nu au putut să le achiziționeze de la alte națiuni.

„Dacă aveți venituri aflate sub medie și vreți să licitați pe piețele externe, nu veți putea licita la fel de mult ca alte țări”, a declarat Wackernagel.

Cercetătorii au efectuat acest calcul pentru fiecare an din perioada 1980-2017. Situația din 1980 sugerează că 57% din populația lumii trăia în țări cu venituri sub medie, care avea deficit de biocapacitate.

„De asemenea, cercetările au arătat, că națiunile cu venituri mai mari au putut funcționa cu un deficit de biocapacitate local mult mai sever, datorită capacității lor de a achiziționa biocapacitate din altă parte. Puterea economiei unei țări determină câte resurse poate aceasta să cumpere și să utilizeze”, a declarat Wackernagel.

Există unele națiuni în care venitul mediu este ridicat și în care există un surplus de biocapacitate, cum ar fi Suedia, Canada și Finlanda. De asemenea, există și țări bogate care sunt în deficit sever de biocapacitate, precum Franța, Germania și Japonia.

Deși anul 2017 a fost cel mai recent an pentru care erau disponibile informații pentru efectuarea calculul, au existat unele modificări ale impactului climatic în 2020 din cauza pandemiei de covid-19. Constatările preliminare arată că cererea de resurse biologice pentru toată populația Pământului a depășit, la începutul anului 2020, cu 56% cantitatea pe care ecosistemele terestre o produc.

„Dar se pare că cererea de resurse a revenit la niveluri similare celor dinaintea pandemiei de covid-19”, a declarat Wackernagel. În anul 2017, cererea globală a depășit resursele Pământului cu 73%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.