TehnoȘtiri

VULCANUL FAGRADALSFJALL DIN ISLANDA

(c) Brian Emfinger

Această fotografie aeriană a erupției vulcanice, care se află în curs de desfășurare, a fost realizată în apropiere de orașul Reykjavik din Islanda și încapsulează frumusețea fenomenului natural, dar și puterea distructivă a acestuia.

Fotojurnalistul Brian Emfinger a utilizat o dronă pentru a captura imaginea lavei fierbinți care se revarsă din vulcanul Fagradalsfjall. Acesta a erupt, pentru prima dată, în data de 19 martie 2021 și a atras numeroși spectatori. Vulcanul prezintă patru fisuri, din ultima produsă începând a se revărsa lavă în dimineața zilei de 9 aprilie 2021, ceea ce a condus la un strat de rocă topită, așa cum se poate observa în imagine.

Deocamdată, autoritățile islandeze permit oamenilor să viziteze situl, deoarece lava nu curge suficient de repede pentru a reprezenta un pericol pentru vizitatori. Măsurătorile efectuate asupra fisurii sugerează faptul că debitul de lavă va crește, iar dioxidul de sulf toxic eliberat din magmă cauzează o creștere a poluării aerului în zonă.

De atunci, încă două fisuri s-au deschis. Apariția altor fisuri se poate dovedi periculoasă, dacă oamenii nu pot evita fluxul de lavă.

Erupțiile vulcanice non-explozive sunt frecvente în Islanda, în special în peninsula Reykjavik, deși cele în care magma iese din scoarța terestră, cum este aceasta, nu au avut loc în milenii, potrivit geologilor.