Inspirată de un caz celebru de crimă, o echipă de cercetători a descoperit faptul că, în cazul unor împușcături de la o distanță mică, gazul produs de o arma cu care tocmai s-a tras poate afecta tiparul de împrăștiere al sângelui. Nu numai că acest vortex de gaz poate încetini viteza picăturilor de sânge, dar acesta poate chiar să le modifice complet traiectoria.
Alexander Yarin și colegii acestuia din cadrul Universității Illinois din Chicago au fost inspirați de un caz celebru, în care producătorul de discuri Phil Spector a fost suspectat că a împușcat-o pe actrița Lana Clarkson de la o distanță mică, o crimă pentru care acesta a fost ulterior condamnat. În acel moment, producătorul purta haine albe, iar faptul că acesta avea o cantitate foarte mică de sânge pe ținută era o dovadă cheie în acest caz.
Atunci când se trage cu o armă, glonțul este urmat de un vortex de gaz. Acesta apare în urma reacției de ardere care propulsează proiectilul. Pentru a determina modul în care îmbrăcămintea lui Spector a rămas relativ nepătată de sânge, cercetătorii au efectuat simulări ale dinamicii picăturilor de sânge care reacționează cu acel vortex, precum și o serie de experimente, folosind un recipient de spumă umplut cu sânge de porc. Aceștia au folosit un tip de metodă imagistică, denumită „shadowgraph”, cu ajutorul căreia se poate înregistra mișcarea gazului și a picăturilor de sânge.
Atunci când glonțul a lovit un recipient cu spumă, au fost împroșcate picături de sânge înapoi spre trăgător, lucru care era de așteptat de către cercetători. Totuși, atunci când gazul produs de pistol a interacționat cu sângele, acesta a scindat unele dintre picături, formându-se picături cu dimensiuni de până la 10 ori mai mici.
De asemenea, viteza cu care picăturile se deplasau a scăzut atunci când acestea au întâlnit vortexul de gaz, unele inversându-și direcția de deplasare și chiar aterizând în spatele țintei. Acest lucru ar putea explica de ce Spector avea atât de puțin sânge pe haine.
„Înțelegerea modului în care acest efect schimbă modelele de împrăștiere ale sângelui ar putea ajuta anchetatorii să reconstruiască, cu o precizie mai mare, scenele crimelor. În cadrul unor analize medico-legale, puteți analiza distribuția picăturilor pentru a deduce ce s-a întâmplat la locul crimei. Acest fenomen modifică în mod semnificativ distribuția picăturilor de sânge”, a declarat James Michael, unul dintre colaboratorii Yarin, din cadrul Universității de Stat din Iowa.
În plus, cercetătorii au testat acest efect folosind diferite arme pentru a vedea dacă acest lucru ar putea influența modelul. De asemenea, aceștia au descoperit faptul că tipul pistolului, tipul glonțului, utilizarea unui supresor sau alte modificări ale țevii armei au schimbat modelul de împrăștiere al sângelui.
„Aceasta este o trăsătură unică, care corespunde oricărei arme, astfel încât armele pot fi testate și clasificate. Dacă ar exista aceste specificații pentru toate armele, am putea identifica mult mai ușor arma specifică folosită într-un conflict”, a declarat Yarin.