Acasă Nanotehnologie MANIPULAREA ATOMILOR DE ANTIMATERIE CU AJUTORUL LASERELOR

MANIPULAREA ATOMILOR DE ANTIMATERIE CU AJUTORUL LASERELOR

230
0
(c) Chukman So/TRIUMF

Unul dintre cele mai precise mecanisme pentru controlul materiei a fost aplicat pentru prima dată atomilor de antimaterie. Răcirea cu laser, care încetinește mișcarea particulelor pentru ca acestea să poată fi măsurate mai precis, poate încetini atomii antihidrogen cu un ordin de mărime.

Particulele de antimaterie au aceeași masă ca și particulele obișnuite de materie, dar sarcină opusă. Un atom de antihidrogen este format dintr-un antiproton și un pozitron, echivalentul antimateriei unui electron. Makoto Fujiwara și colegii acestuia din cadrul TRIUMF, Centrul Național de Accelerare a Particulelor din Canada, au demarat un experiment de captare a antihidrogenului, denumit ALPHA-2. Cercetarea a fost realizată în cadrul laboratorului CERN de fizică a particulelor, situat în apropiere de Geneva, Elveția. Scopul experimentulul este de a crea, într-o capcană magnetică, nori care conțin aproximativ 1.000 de atomi.

Echipa a dezvoltat un laser care emite particule de lumină, denumite fotoni, cu lungimi de undă specifice, pentru a încetini orice anti-atom care se deplasează direct către laser. „Este ca și cum am trage cu o minge asupra atomului. Deoarece mingea este foarte mică, la coliziunea acesteia cu un atom, acesta din urmă va încetini puțin. Dacă au loc mai multe ciocniri, în cele din urmă, atomul va fi încetinit ”, a declarat Fujiwara.

Grupul de cercetători a reușit să încetinească anti-atomii cu un factor mai mare de 10. Răcirea cu laser este adesea utilizată pentru a măsura tranzițiile de energie (mișcarea electronilor la diferite niveluri de energie) în atomi obișnuiți. În cazul atomilor răciți de antihidrogen, măsurarea a fost de aproape trei ori mai precisă decât în cazul anti-atomilor care nu au fost răciți.

„Aceasta este o etapă interesantă pentru noi, dar și mai interesante sunt lucrurile pe care le putem face în viitor cu ajutorul acestei tehnologii. Anterior, aceste tipuri de măsurători și experimente cu antimateria erau de neimaginat”, a declarat Fujiwara. Majoritatea acestor posibilități sunt legate de măsurătorile extrem de precise care trebuie făcute pentru a căuta diferențe minore în comportamentul materiei și antimateriei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.