Acasă Spațiu și Astronomie LOCALIZAREA GĂURILOR NEGRE DE DIMENSIUNI MEDII

LOCALIZAREA GĂURILOR NEGRE DE DIMENSIUNI MEDII

76
0
(c) Carl Knox, OzGrav

Exploziile puternice de radiații din galaxiile îndepărtate ar putea fi asociate cu existența unor găuri negre de dimensiuni medii. La rândul lor, acestea ar putea fi legătura dintre găurile negre de dimensiuni mai mici, observate deja, și găurile negre supermasive, care există în centrul galaxiilor. Aceste găuri negre de dimensiuni medii sunt foarte greu de găsit, deoarece nu prezintă o strălucire puternică asemănătoare găurilor negre supermasive și sunt prea mari pentru a putea fi identificate de către detectoarele de unde gravitaționale.

Rachel Webster și colegii acesteia din cadrul Universității din Melbourne, Australia, au observat aceste corpuri cosmice examinând datele provenite de la aproximativ 2700 de explozii de raze gamma, radiații extraordinar de strălucitoare, despre care se crede că provin din explozii masive care au loc în alte galaxii. Aceștia au căutat dovezi ale fenomenului de „gravitational lensing”, care apare atunci când un corp ceresc masiv și dens distorsionează lumina din jurul său.

Cercetătorii au descoperit un singur exemplu de fenomen gravitational lensing. În acel caz, lumina provenită din explozia razelor gamma a fost deformată de un corp ceresc de aproximativ 55.000 de ori mai mare decât soarele. Un corp ceresc masiv, dar întunecat este, probabil, o gaură neagră. Luând în considerare dimensiunile, aceasta este mult mai mică decât cea mai mică gaură neagră supermasivă descoperită vreodată și mult mai mare decât cea mai mare gaură neagră „mică”.

„Nu putem fi 100% siguri că aceasta este o gaură neagră, dar celelalte corpuri cerești probabil fie nu sunt suficient de compacte, fie nu sunt destul de comune”, a declarat Webster.

Acest tip de corp ceresc poate reprezenta legătura dintre găurile negre mici și cele extrem de mari. „Noi avem informații cu privire la găurile negre de mici dimensiuni și găurile negre supermasive. Totuși, trebuie să existe și astfel de corpuri cerești de dimensiuni medii”, a declarat James Paynter din cadrul Universității din Melbourne, care a făcut parte din echipa de cercetare. Studierea acestor corpuri cerești ar putea ajuta la identificarea mecanismului de formare al găurilor negre supermasive, ceea ce este un mister major în astrofizica modernă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.