Acasă Energie UTILIZAREA FULGERELOR PENTRU PRODUCEREA ENERGIEI

UTILIZAREA FULGERELOR PENTRU PRODUCEREA ENERGIEI

440
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Un fulger are o energie de aproximativ cinci miliarde de Jouli. Cu toate acestea, captarea și utilizarea acestei energii prezintă o serie de provocări.

Primul impediment îl reprezintă identificarea zonei unde fulgerul va lovi. Deși, la nivel global, frecvența acestora este de 100 de fulgere pe secundă, acestea sunt neregulate și imprevizibile, doar o mică proporție ajungând la sol.

Următoarea provocare ar fi convertirea energiei într-o formă utilizabilă. Obiectele lovite de fulgere pot fi încălzite la temperaturi de peste 20.000°C, iar diferența de potențial generată este de aproximativ o sută de milioane de volți. Crearea echipamentelor care ar putea rezista în condiții de siguranță la aceste circumstanțe extreme ar fi dificilă. Energia captată ar trebui să fie ori utilizată imediat, ori stocată, iar conversia acesteia în curentul alternativ de joasă tensiune care alimentează locuințele este extrem de dificilă.

În cele din urmă, cantitatea de energie care ar putea fi captată nu justifică efortul. Cele cinci miliarde de Jouli dintr-un fulger reprezintă aproximativ 1.400 kWh, această valoare reprezentând energia consumată de o casă medie, pe o perioadă de aproximativ patru luni. Cu toate acestea, în realitate, o proporție semnificativă din această energie este disipată în atmosferă sub formă de căldură.

Toate acestea ar putea explica de ce ultima organizație cunoscută care a luat în considerare această idee, mai exact, o companie americană denumită Alternate Energy Holdings, a renunțat la obiectivul acesteia în anul 2007. „Sincer vorbind, pur și simplu nu am putut să creăm o tehnologie viabilă”, au declarat  reprezentanții companiei Alternate Energy Holdings.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.