Acasă Planeta Pământ TOP 5 CELE MAI RECI LOCURI DE PE PĂMÂNT

TOP 5 CELE MAI RECI LOCURI DE PE PĂMÂNT

210
0
(c) BBC Science Focus

În cele mai reci locuri de pe Pământ termometrele obișnuite nu funcționează. Dacă pielea ar fi expusă la aceste temperaturi, aceasta ar îngheța în câteva minute.

De asemenea, în multe dintre aceste zone sunt amplasate stații în care au avut loc cercetări importante și inovatoare. În aceste condiții severe au prosperat cercetările climatice, geologice, astronomice și biomedicina extremă.

1. Dome Fuji, Antarctica

© Atsuhiro Muto

Temperatură: – 93.2°C

Momentul înregistrării: August 2010

În anul 2010, satelitul Landsat 8 a îndreptat instrumentele meteorologice către o creastă aflată pe platoul de gheață din estul Antarcticii și a confirmat informațiile pe care le bănuiau oamenii de știință cu privire la clima locală. Înregistrând o temperatură de -92,3 ° C, acestă zonă pustie a fost declarată cel mai rece loc de pe Pământ, depășind recordul anterior stabilit la stația Vostok în anul 1983.

Deși temperaturile din această zonă depășesc rareori -30°C, oamenii au găsit moduri de a trăi și de a lucra în regiune. În anul 1995 a fost înființată stația Fuji Dome, iar probele de gheață forate în regiune au oferit informații cu privire la ultimii 720.000 de ani de istorie paleo-climatică.

2. Stația de cercetare Vostok, Antarctica

© NSF/Josh Landis, via Wikimedia Commons

Temperatură: – 89.2°C

Momentul înregistrării: Iulie 1983

Unul dintre cele mai reci locuri de pe Pământ este, în mod ciudat, și unul dintre cele mai însorite. În luna decembrie, Stația de Cercetare Vostok din Antarctica se bucură de mai mult de 22 de ore de lumină solară. Totuși, în nopțile polare, se înregistrează zero ore de soare. În plus, în Vostok se înregistrează cea mai scăzută temperatură medie anuală de pe planetă.

Stația a fost înființată de Uniunea Sovietică în anul 1957 și este locul în care se desfășoară o serie de cercetări fascinante. Pe lângă miezurile de gheață extrase, oamenii de știință au pătruns în lacul Vostok, un uriaș lac subglaciar. În cadrul lacului, aceștia au descoperit un ecosistem de microbi și organisme multicelulare, care a fost anterior izolat de restul lumii.

3. Stația Amundsen-Scott de la Polul de Sud, Antarctica

© Daniel Leussler, via Wikimedia Common

Temperatură: – 82.8°C

Momentul înregistrării: Iunie 1982

Oamenii care locuiesc și lucrează la stația Amundsen-Scott văd doar un răsărit și un apus de soare pe an, deci poate că nu este surprinzător faptul că acesta este locul în care se înregistrează una dintre cele mai scăzute temperaturi de pe glob. Situată pe platoul Antarcticii, stația se află la aproape 3.000 m deasupra nivelului mării. Chiar și într-o zi de vară, temperatura nu este mai mare de -12°C.

Stația a fost ocupată permanent în anul 1956, atunci când SUA au construit prima bază în această zonă. În prezent, populația medie din zonă este de aproximativ 150 de persoane. Oamenii de știință au preocupări multidisciplinare, de la cercetarea neutrinilor și examinări biomedicale, până la analizarea microundelor cosmice cu ajutorul Telescopului de la Polul Sud.

4. Dome Argus, platoul Antarcticii

© CHINARE

Temperatură: – 82.5°C

Momentul înregistrării: Iulie 2005

Situată în apropiere de Dome Fuji, în Dome Argus se regăsesc unele dintre cele mai aspre condiții naturale de pe Pământ.

În anul 2018, o echipă de cercetători din cadrul Universității Colorado din Boulder a folosit tehnologia de cartografiere în infraroșu pentru a identifica regiunile din estul Antarcticii unde temperaturile ar putea scădea sub -90°C. Acestea apar în depresiuni topografice puțin adânci, aflate în apropierea celor mai înalte zone ale stratului de gheață, la o altitudine cuprinsă între 3.800 și 4.050 m. Dome Argus se află în una dintre aceste zone.

5. Denali, Alaska

© Denali National Park and Preserve, via Wikimedia Commons

Temperatură: – 73.8°C

Momentul înregistrării: 2003

Cel mai înalt vârf muntos din America de Nord dezvăluie o priveliște spectaculoasă, impunătoare, care se înalță la mai mult de 6.000 m deasupra nivelului mării. De asemenea, acesta reprezintă un paradis al alpiniștilor. Totuși, temperaturile din zonă sunt unele extreme. În anul 2003, în apropierea unei stații meteo, amplasată în apropiere de vârf, s-a înregistrat cea mai mică temperatură din istoria Statelor Unite: -73,8 ° C.

Cunoscut și sub numele de Muntele McKinley, guvernul SUA a schimbat denumirea oficială în Denali, aceasta fiind numele folosit de poporul Koyukon, care locuiește în zona din jurul muntelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.