Acasă Inginerie medicală DIAGNOSTIGAREA CANCERULUI INTESTINAL CU O VIDEOCAPSULĂ ENDOSCOPICĂ

DIAGNOSTIGAREA CANCERULUI INTESTINAL CU O VIDEOCAPSULĂ ENDOSCOPICĂ

101
0
(c) BBC Science Focus

Mii de pacienți ai Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) urmează să primească un control medical pentru detectarea cancerului intestinal, cu ajutorul unei camere miniaturale.

NHS testează utilizarea camerelor miniaturale, care sunt de mărimea unei pastile, ca instrument de diagnosticare pentru cancerul intestinal și alte probleme gastrointestinale. Tehnologia respectivă, o videocapsulă endoscopică, poate oferi un diagnostic în doar câteva ore, iar pacienții pot fi examinați în timp ce își desfășoară activitățile zilnice, eliminând necesitatea unui test invaziv în cadrul spitalului. Conducerea NHS susține faptul că aceste camere „inovative” vor permite mai multor persoane să efectueze teste rapide de cancer în siguranță.

Videocapsulele vor fi testate asupra a 11.000 de pacienți, în 40 de locații diferite din Anglia. În cazul endoscopiilor tradiționale, pacienții trebuie să se deplaseze la spital unde li se introduce un tub în gură sau anus. În cazul noii tehnologii, oamenii își pot desfășura activitățile obișnuite fără a simți niciun disconfort. Procedurile de control ale infecțiilor provocate de COVID-19 presupun mai puține endoscopii tradiționale, însă noua tehnologie facilitează efectuarea testelor la domiciliul pacientului.

Videocapsula realizează 2 fotografii ale intestinului pe secundă, pe măsură ce parcurge întreaga distanță. De asemenea, poate ajuta la depistarea afecțiunilor, inclusiv a cancerului intestinal și a bolii Crohn. Acest instrument oferă imagini complete ale intestinului, iar informațiile sunt transmise către un înregistrator de date aflat într-o geantă de umăr. Întregul proces durează între 5-8 h.

Oficialii NHS au declarat că, în decembrie 2020, numărul persoanelor care s-au prezentat la un control de cancer a depășit anul precedent și că 25.000 de pacienți au primit tratament în acest sens. Cu toate acestea, au existat îngrijorări cu privire la persoanele care nu cer ajutor în timpul pandemiei. Oricine prezintă simptome îngrijorătoare a fost îndemnat să se prezinte și să caute ajutor.

„Ceea ce era considerat anterior de domeniul science-fiction devine realitate. Pe măsură ce aceste camere minuscule traversează corpul tău, acestea realizează 2 fotografii pe secundă, verificând semne ale cancerului și alte afecțiuni, precum boala Crohn”, a declarat Simons Stevens, Director Executiv al NHS.

Profesorul Peter Johnson, director clinic al departamentului de cancer al NHS, a adăugat următoarele: „De la tehnologia de ultimă oră a acestor videocapsule de colon până la hub-urile protejate de COVID și livrările la domiciliu ale produselor chimioterapeutice, NHS a urmărit rapid noi modalități de tratare și diagnosticare a cancerului, în același timp ocupându-se și de pandemia de coronavirus.

„Serviciile de endoscopie continuă, și datorită muncii dificile a personalului NHS, tratamentele împotriva cancerului și recomandările au revenit la nivelurile obișnuite, cu mai mult de 25.000 de persoane tratate pentru cancer, în decembrie 2020, și peste 200.000 de oameni care au venit pentru verificări (cu 13.000 mai mult decât în anul precedent).”

Mesajul NHS pentru oricine se confruntă cu simptome este unul clar: „Nu întârziați, ajutați-ne să vă ajutăm, veniți pentru îngrijire – NHS este pregătit și capabil să vă trateze”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.