Acasă IA și VR INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ POATE ESTIMA NIVELUL DE DURERE

INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ POATE ESTIMA NIVELUL DE DURERE

97
0
Anemia falciformă este o afecțiune dureroasă care influențează forma celulelor sanguine. (c) Photo Researchers/Science History Images/Alamy

Algoritmii IA pot evalua durerea pe care oamenii cu anemie falciformă o experimentează, utilizând semnele vitale ale acestora. Acest lucru ar putea asigura cea mai adecvată terapie de gestionare a durerii oamenilor.

„Există întotdeauna un compromis între a oferi oamenilor suficiente medicamente pentru a le reduce durerea și a oferi prea mult medicamente, conducând astfel la reacții adverse sau la un risc mai mare de dependență”, a declarat Daniel Abrams din cadrul Universității Northwestern din Illinois.

Totuși, deoarece durerea este subiectivă, este dificil de măsurat într-un mod standardizat. Abrams și colegii săi doresc să determine dacă datele fiziologice care sunt colectate în mod obișnuit, inclusiv temperatura corpului, ritmul cardiac și tensiunea arterială, ar putea fi utilizate pentru a concepe un sistem care evaluează nivelurile de durere într-un mod mai obiectiv.

Echipa a utilizat date de la 46 adulți și copii cu anemie falciformă, dintr-un număr de 105 internări, analizând datele fiziologice, dar și nivelurile de durere pe care aceștia le-au raportat. Informațiile sunt folosite pentru dezvoltarea unor modele care ar putea deduce intensitatea durerii, dar și detecta modificările nivelului durerii, prin intermediul învățării automate (machine learning).

Cercetătorii au comparat noile modele cu cele deja existente, care încearcă să evalueze nivelurile de durere, dar care nu utilizează măsurători fiziologice. Performanțele noilor modele le-au depășit pe cele existente.

„Imaginea de ansamblu este că vrem să înțelegem mai bine cum percep oamenii durerea”, spune Abrams. „Sperăm că rezultatul pe termen lung al acestei linii de cercetare este o abordare mai cantitativă a managementului durerii.”

„Cred că cea mai importantă parte a acestei cercetări este impactul major pe care rezultatele le-ar putea avea asupra tratamentului durerii”, a declarat James Henshaw din cadrul Universității din Manchester, Marea Britanie.

Abrams este de părere că acest lucru ar putea fi deosebit de util pentru copii, deoarece aceștia au dificultăți în explicarea nivelului de durere cu care se confruntă.

Echipa consideră că această metodă poate fi utilizată și în cazul altor tipuri de durere. Acest studiu reprezintă doar primul pas a unei investigații mai ample a inferenței și predicției durerii.

„Grupul de cercetare încearcă să colecteze un set imens de date cu privire la milioane de internări și nu doar pentru anemie falciformă, ci și pentru durerea postoperatorie sau alte surse de durere cronică”, a menționat Abrams.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.