Acasă Transporturi PROPULSIA WARP AR PUTEA FI POSIBILĂ

PROPULSIA WARP AR PUTEA FI POSIBILĂ

459
0
(c) Korolkoff/Getty Images

Propulsiile Warp (warp drive) ar putea deveni realitate. Ideile anterioare cu privire la deplasările la viteze superioare vitezei luminii propuneau forme ciudate de materie și energie care ar putea să nu existe. Totuși, din punct de vedere teoretic, ar putea fi posibilă o nouă idee care nu încalcă legile fizicii. Cu toate acestea, este posibil ca această idee să nu fie posibilă într-un viitor previzibil, deoarece necesită materiale ultra dense.

Aceste călătorii presupun existența unei bule spațiu-timp, protejată de un strat de materie în care proprietățile fundamentale din interiorul acestuia pot diferi de cele din exterior. Fără un mod suplimentar de propulsie, aceste bule nu se pot deplasa independent prin spațiu. Totuși, din punct de vedere teoretic, unele tipuri de bule ar putea depăși viteza luminii, deplasându-se la viteze mai mari prin întinderea și comprimarea spațiului și a timpului din jurul acestora.

„Teoria relativității a lui Einstein stabilește doar limite pentru lucrurile care se mișcă în spațiu-timp, nu și viteza în sine a domeniului spațiu-timp. Dacă încercați să atingeți o anumită viteză prin deformarea spațiului-timp, această limită poate fi, în principiu, depășită”, a declarat Sabine Hossenfelder din cadrul Institutului de Studii Avansate din Frankfurt, Germania.

Prima ipoteză a fost elaborată de Miguel Alcubierre, în anul 1994. Totuși, aceasta necesită un tip de materie care posedă energie negativă. În prezent, nu există dovezi ale existenței unei astfel de materii, așa că Alexey Bobrick și Gianni Martire din cadrul Applied Physics din New York, un institut de cercetare independent, au venit cu o modificare care permite ca propulsia warp să fie realizată cu ajutorul materiei reale, care posedă energie pozitivă. În lipsa energiei negative, prin această metodă nu ar putea fi depășită viteza luminii. Totuși, efectele  acesteia asupra timpului ar putea să o facă utilă pentru călătoriile în spațiu pe distanțe mai mari.

Ideea lor se bazează pe faptul că, în prezența câmpurilor gravitaționale puternice, trecerea timpului pare să încetinească din cauza efectelor relativității generale. În cadrul unei propulsii warp, acest efect ar putea permite unei persoane din interiorul unui strat protector de materie să parcurgă distanțe enorme în ceea ce este, din perspectiva lor, un timp relativ scurt.

Puterea acestui efect depinde de masa învelișului: cu cât aceasta este mai mare, cu atât timpul se mișcă mai lent în interior față de exterior. Echipa a descoperit că o formă plană și circulară ar funcționa cel mai bine, cu cea mai mare parte orientată în față, în mod asemănător unei plăcinte care este aruncată către cineva.

Masa necesară pentru un efect măsurabil este enormă, mai mare decât cea a unei planete. „Dacă luăm masa Pământului și o comprimăm într-un strat protector cu o dimensiune de 10 metri, atunci corecția vitezei în funcție de trecerea timpului din interior este încă foarte mică, de doar aproximativ o oră pe an”, a declarat Bobrick.

Așadar, propulsia warp reală, este încă de domeniul science fiction. „Densitățile la care trebuie să ajungem pentru a face acest lucru chiar măsurabil sunt atât de mari încât nu le putem produce în prezent. Nu este ceva care va funcționa în următoarele câteva sute de ani. Totuși, în cele din urmă poate vom putea realiza acest lucru”, a declarat Hossenfelder.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.