Cercetătorii au construit un ecran, similar unui televizor, pentru a identifica modul în care peștii clovn percep mediul înconjurător.
Oamenii de știință cunosc de foarte multă vreme faptul că, multe dintre animale au o percepție diferită asupra culorilor, comparativ cu oamenii. În studiile privind capacitatea vizuală a animalelor, pentru afișarea imaginilor și a culorilor sunt utilizate, adesea, ecrane și monitoare specializate. Însă, adevărata problemă este faptul că, ecranele uzuale sunt folosite pentru crearea imaginilor, în general, având trei culori predominante: roșu, verde și albastru. Prin intermediul acestor culori nu poate fi testată vederea în ultraviolet (UV).
Lumina ultravioletă are lungimi de undă cuprinse între 10 – 400 nm. Comparativ, lumina vizibilă, pe care oamenii o pot vedea, are lungimi de undă cuprinse între 400 – 700 nm.
În prezent, oamenii de știință din cadrul Universității Queensland, Australia, au dezvoltat un nou ecran LED, al cărui afișaj include și gama de culori specifice spectrului violet și ultraviolet. Acesta le va permite cercetătorilor să testeze capacitățile vizuale ale animalelor, care pot vedea în spectrul ultraviolet. În acest sens, peștii clovni (Amphiprion ocellaris) au fost primele animale testate.
„Prin intermediul acestui ecran, putem prezenta animalelor forme simple, cu scopul de a le testa capacitatea de a distinge culori sau chiar percepția acestora asupra mișcării prin tipare de puncte”, a declarat coautorul studiului, dr. Samuel Powell, inginer în cadrul Universității Queensland.
„Îl numim cu entuziasm „UV-TV”, însă mă îndoiesc că cineva și-ar dori unul în apartamentul său! Pentru a putea viziona un film pe un astfel de ecran, este necesar să purtați ochelari de soare și protecție solară. Rezoluția este destul de scăzută, circa 8 x 12 pixeli, într-o zonă de 4 x 5 centimetri, așa că nu vă așteptați să urmăriți, prea curând, seriale pe Netflix în spectrul ultraviolet!”
În timp ce rezoluția scăzută a ecranului nu ar fi suficientă pentru vizionarea filmului „În căutarea lui Nemo”, este suficientă pentru a prezenta peștilor tipare de puncte, testându-le, astfel, percepția asupra culorilor.
Peștii au fost instruiți să atingă țintele cu un singur pixel, fie albastru, UV-gri sau UV, dintr-un afișaj de puncte diferit colorate. Prin intermediul unei camere UV, un cercetător a observat peștii pentru a identifica dacă aceștia au ales ținta corectă. Dintr-un număr de 416 încercări, 360 au avut succes, în sensul că peștele a atins corect ținta indicată.
Un alt coautor al studiului, dr. Karen Cheney, expert în modele de culoare animală, a menționat faptul că această tehnologie ne va permite să ne extindem cunoștințele privind biologia animalelor. „Există multe modele de culoare în natură, care sunt invizibile pentru oameni, deoarece noi nu putem detecta lumina din spectrul UV. Spre exemplu, albinele utilizează modele UV asupra florilor pentru a localiza nectarul, iar peștii pot recunoaște persoanele utilizând modele UV faciale”, a declarat aceasta.
De fapt, cercetările acestora au arătat faptul că, dungile albe ale peștilor clovn reflectă lumina UV, astfel încât peștii pot utiliza semnale colorate din spectrul UV, pentru a se recunoaște reciproc.
„Această tehnologie ne permite să înțelegem modul în care animalele percep mediul înconjurător, aducând, totodată, răspunsuri la întrebări semnificative privind comportamentul animalelor”, a menționat Cheney.