Procesul de fabricație a lemnului transparent a fost îmbunătățit, ajungându-se cu un pas mai aproape de proiectarea ferestrelor care au o capacitate de izolare mult mai bună decât cele tradiționale, din sticlă.
Procesul standard de producere a lemnului transparent implică, de obicei, introducerea acestuia într-o cuvă de clorit de sodiu, un compus chimic utilizat în compoziția unor înălbitori și paste de dinți. Acest compus are rolul de a elimina o componentă structurală a lemnului, denumită lignină. Cu toate acestea, acest lucru necesită utilizarea multor substanțe chimice, iar, în urma procesului, sunt produse deșeuri lichide care sunt greu de reciclat și care pot slăbi structura lemnului.
Liangbing Hu și colegii acestuia din cadrul Universității din Maryland au dezvoltat o metodă care modifică lignina în loc să o îndepărteze complet. Această metodă este mai rapidă și folosește mai puține materiale decât procesul standard de îndepărtare a ligninei. De asemenea, în urma acestui proces, structura lemnului este mai puternică.
Metoda cercetătorilor se bazează pe faptul că lignina poate deveni transparentă prin îndepărtarea moleculelor care îi conferă culoarea. Aceștia au turnat peroxid de hidrogen, care este adesea folosit ca dezinfectant, pe suprafața lemnului și apoi l-au lăsat sub o lampă UV, concepută pentru a simula lumina naturală a soarelui. După ce au introdus lemnul în etanol pentru a îndepărta reziduurile, cercetătorii au umplut porii din lemn cu rășină epoxidică transparentă, acest fiind, de asemenea, ultimul pas din procesul de realizare a lemnului transparent fără lignină.
Produsul final permite trecerea a peste 90% din lumină și are o rezistență mecanică de peste 50 de ori mare decât lemnul transparent obținut prin îndepărtarea completă a ligninei. „Lemnul transparent este mai ușor și are o rezistență mai mare decât sticla. Acesta ar putea fi folosit pentru realizarea de ferestre și acoperișuri. De asemenea, poate fi utilizat pentru a realiza o casă transparentă”, a declarat Hu.