Acasă Inginerie medicală ELIMINAREA CELULELOR CANCEROASE CU AJUTORUL LASERELOR

ELIMINAREA CELULELOR CANCEROASE CU AJUTORUL LASERELOR

113
0
(c) BBC Science Focus Magazine

Experții din cadrul Universității Heriot-Watt din Edinburgh dezvoltă un nou sistem care îi va ajuta pe chirurgi să identifice celulele canceroase cu o precizie mult mai bună și să le elimine, fără a deteriora țesuturile sănătoase din jur.

Profesorului Jonathan Shephard i s-a acordat un buget de 1,2 milioane de lire sterline de către Consiliul de Cercetare Inginerie și Științe Fizice (EPSRC) pentru dezvoltarea sistemului.

Noul sistem se va baza pe laserele ultrarapide, care livrează energia printr-o serie de impulsuri cu durate de ordinul unei trilionimi de secundă (picosecunde).

Echipa de cercetători a demonstrat deja că acest concept este eficient în cazul cancerului colorectal. În prezent, aceștia lucrează cu o serie de clinicieni din cadrul Universității din Leeds și Spitalului Leeds NHS Trust pentru a dezvolta noul sistem ce va putea fi folosit în cazul cancerelor cerebrale.

„Anterior acestui proiect, ne-am concentrat asupra cancerului colorectal. Am reușit să demonstrăm în laborator faptul că sistemul nostru cu laser poate elimina celulele canceroase, într-un mod în care zona de deteriorare a celulelor înconjurătoare, sănătoase, este restricționată la grosimea unui fir de păr. Deoarece impulsurile laserului sunt foarte scurte, spre deosebire de instrumentele chirurgicale actuale, căldura produsă de laser nu are timp să ardă țesutul din jur. Pe baza cunoștințelor acumulate, în urma tratării cancerului colorectal, dorim să adaptăm și să aplicăm această tehnică și în cadrul cancerelor cerebrale, de cap și de gât, unde aceasta ar putea avea beneficii uriașe pentru pacienți. Cel mai important principiu al oricărei intervenții chirurgicale împotriva cancerului este să ne asigurăm că toate celulele canceroase sunt îndepărtate; nerespectarea acestui lucru va conduce la revenirea cancerului. Acesta este un test final de precizie, iar pierderea țesutului sănătos, la nivel microscopic, și deteriorarea structurilor vitale din apropiere pot avea consecințe funcționale severe și un impact uriaș asupra calității vieții pacientului”, a declarat prof. Shephard.

De asemenea, în următorii trei ani, echipa de cercetători se va concentra pe dezvoltarea unui sistem flexibil, bazat pe fibră optică, care poate viza și elimina celulele canceroase cu două ordine de mărime mai mici decât cele vizate de tehnologia actuală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.