Acasă Inginerie medicală TRANSPLANTURILE DE CELULE RETINIENE AR PUTEA TRATA DEFICIENȚELE DE VEDERE

TRANSPLANTURILE DE CELULE RETINIENE AR PUTEA TRATA DEFICIENȚELE DE VEDERE

92
0
Implant RPE încorporat în spațiul sub-retinian al unei maimuțe. (c) Su, Xinyi

Experimentele efectuate asupra maimuțelor au arătat faptul că, transplanturile de celule retiniene au supraviețuit timp de trei luni de zile și chiar au început să funcționeze în mod normal.

Cercetătorii au transplantat cu succes celule retiniene în ochii maimuțelor, această metodă oferind o nouă speranță privind tratamentul pacienților împotriva orbirii.

Peste 200 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea vederii, din cauza unei degenerări a unui strat de celule din interiorul ochiului, cunoscut sub numele de Epiteliul Pigmentului Retinei (RPE).

În cadrul acestui studiu de verificare a conceptului, un grup internațional de oameni de știință a prelevat celulele stem din ochii pacienților donatori și le-a transformat în celule retiniene. Ulterior, au transplantat aceste celule în ochii maimuțelor, unde au supraviețuit o perioadă de trei luni de zile fără efecte secundare grave, cum ar fi atacul sistemului imunitar sau sensibilitatea la lumină.

În plus, aceste celule au început să preia o parte din funcția epiteliului pigmentar retinian al maimuțelor și nu au cauzat leziuni ale retinei.

Rezultatele acestui studiu sugerează faptul că RPE-ul donatorului uman poate fi transplantat în siguranță, consolidând argumentul pentru efectuarea studiilor clinice umane privind tratarea bolii retinei.

Cercetătorii sunt de părere că, utilizarea celulelor stem ar putea oferi o sursă nelimitată de transplanturi și ar putea asigura corelarea corespunzătoare a transplanturilor cu destinatarii.

Acest studiu indică faptul că este posibil ca transplanturile de RPE, derivate din celule stem, să fie un tratament viabil pentru deficiențele de vedere. Cu toate acestea, sunt necesare studii clinice suplimentare înainte ca acest tratament să devină disponibil.

Echipa de cercetare susține faptul că, în continuare, trebuie să ofere transplanturile maimuțelor bolnave și să testeze dacă vederea acestora este restabilită efectiv. Ulterior, această metodă va fi testate asupra pacienților umani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.